خواننده آواز اصیل ایرانی درگذشت + فیلم
سید احمد مراتب از خوانندگان پیشکسوت موسیقی ایرانی که خدمات قابل توجهی را در عرصه موسیقی آیینی نیز انجام داده است، شامگاه ۴ آذر دار فانی را وداع گفت. وی، نخستین ایرانی بود که بر بام کعبه اذان گفت.
سید احمد مراتب که نامش از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان «گنجینه زنده بشری در زمینه حفظ و آموزش آواز مذهبی بر اساس دستگاههای آواز اصیل ایرانی» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ثبت شده اول شهریور سال ۱۳۳۱ در اصفهان دیده به جهان گشود. پدر و پدر بزرگ او هر ۲ از بزرگان موسیقی آئینی و از ارادتمندان به اهل بیت (ع) بودند. وی در سن ۱۲سالگی و تقریبا پاییز سال ۱۳۴۳به دبیرستان صارمیه رفت و با شرکت در گروه هنری دبیرستان در مناسبت ها به اجرای برنامه پرداخت، در این زمان توسط دکتر آذر که از دوستان و یاران استاد جلال الدین تاج اصفهانی بود به محضر استاد جلال الدین تاج اصفهانی رفت و به مدت ۱۸سال تا آخرین لحظات واپسین دم، حیات ظاهری استاد در سفر و حضر از محضرش کسب فیض صوری و معنوی نمود. ایشان با استادان صاحب نام دیگری من جمله آقایان علی ساغری، سیروس ساغری، حسین یاوری، حسن کسائی، جلیل شهناز و بسیاری دیگر همکاری و فعالیت داشته اند. در علوم دینی و عرفان اسلامی شیعی از محضر بزرگانی چون: علامه نائینی، آیت الله سید ضیاءالدین علامه، حاج حسن مدرس، سیدعلی ابطحی، حاج شیخ حسین لنکرانی و…استفاده بسیار نموده است.
این استاد موسیقی از نخستین شاگردان تاج اصفهانی بود که با جدیت، پشتکار و استعداد سرشار خود، از زبان ایشان مفتخر به لقب «دره التاج» شد.
همچنین وی نخستین ایرانی بود که بر بام کعبه اذان گفت. ابتدا در سال ۱۳۵۲ در حال طواف، زمانی که پرده حجر اسماعیل باز شده بود به پشت بام کعبه رفت و در آنجا مناجات حضرت علی (ع)؛ «لک الحمد یا ذالجود و المجد و العلی» را در دستگاه سهگاه اجرا کرد. سال بعد در مکه امام موسی صدر که تحت تاثیر صدای مراتب قرار گرفته بود از او تقاضا کرد بر بام کعبه اذان بگوید و بدین ترتیب به عنوان نخستین ایرانی بر بام کعبه به افتخار خواندن اذان نائل شد.
این هنرمند قدیمی که خدمات قابل توجهی را در عرصه موسیقی آیینی نیز انجام داده است، شامگاه ۴ آذر و در ۷۲ سالگی بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت.
سیداحمد مراتب (مناجات خوان و ردیف دان) معروف به درةالتاج اصفهانی از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان «گنجینه زنده بشری در زمینه حفظ و آموزش آواز مذهبی بر اساس دستگاه های آواز اصیل ایرانی» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد.
این هنرمند در موسیقی از محضر هنرمندانی چون جلال تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، جلیل شهناز، حسن کسایی، فرامرز پایور، اسماعیل مهرتاش و در شعر و ادبیات از بزرگانی چون علامه جلالدین همایی، فضلالله ضیاء نور، ابوالبرکات صدهای، دکتر میردامادی بهرهمند شد.
سید احمد مراتب بیشتر به عنوان مداح و ذاکر اهل بیت مشهور است و از ابتدا به دلیل علاقه خود، به الحان مذهبی از جمله مداحی، اذان، مناجات روی آورد. صدای مراتب برای مردم اصفهان یادآور خاطرات سحرهای ماه رمضان است که هر روز صبح به صورت مستقیم از رادیو شنیده می شد.
سید احمد مراتب را به عنوان مداح و ذاکر اهل بیت عصمت و طهارت میشناسند؛ چراکه از ابتدا به دلیل عشق و علاقه به اهل بیت (ع) به الحان مذهبی از جمله مداحی، اذان، مناجات و… روی آورد و نیز به پیشنهادهای فراوانی که قبل از انقلاب برای اجرای آواز در مکانهای مرسوم با بیشترین دستمزدها به او داده شد، جواب رد داد.. نوای گرم استاد مراتب برای مردم اصفهان یادآور خاطرات سحرهای ماه مبارک رمضان است که هر روز صبح به صورت مستقیم از رادیو شنیده میشد.
ایشان مداح بوده ،نه خواننده
روحش شاد ویادونامش و خاطرش دردلها وجهان باقیست اینشاالله که درجوارامامان باشن روحش قرین رحمت الهی وبه بازماندگانش وخداوندصبروسلامتی بدهد برای روحش فاتحه مع صلوات
خدا روح ایشان و مسعود بختیاری را که مردم شاد می کرد بیامرزد
روحش شاد
خدا رحمت کنه
روحش شاد
سلام .حیف وهزاران حیف که این گنجینه های موسیقی اصیل ازمابین ما میروند.خداوند همه هنرمندان که مشابه او هنرمندی کردند از جمله سیدجوادذبیحی.استاداحمدیان.موذن زاده اردبیلی. استادفلسفی.موسوی قهار.و...را قرین رحمت لایتناهی خود کرداند
روحش شاد یادش گرامی باد
روحش شاد نامش یادش جاودان
زین جهان بی بقا باید برفت.مطربو شاه وگدا باید برفت.نام نیکو گر بماند زادمی .به کهاز او ماند سرای زرنگار .خدارحمی کنه .بابایی ملایر