این میوه نوبرانه سرشار از آنتی اکسیدادن باعث تنظیم قند خون و محافظ قلب است
گیلاس سرشار از آنتیاکسیدانها و مواد مغذی است و میتواند به شما کمک کند بهتر بخوابید و سریعتر بدوید!
دلیلی وجود دارد که گیلاس همیشه در صدر قرار دارد. این میوه کوچک اما قدرتمند سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است.
گیلاس یک میوه هستهدار است، به این معنی که در وسط آن هسته یا دانه وجود دارد. شما قسمت بیرونی گوشتی آن را میخورید که از زرد طلایی تا قرمز تیره متغیر است. و آیا این میوه هستهدار، افزودنی سالمی به بشقاب شماست؟ کاملاً! متخصص تغذیه ثبت شده، کارلی سدلاچک، MFN، RD، LD، فواید فراوان گیلاس برای سلامتی را توضیح میدهد.
بیش از هزار نوع گیلاس در ایالات متحده کشت میشود که در دسته شیرین یا ترش قرار میگیرند. چه شیرینی گیلاسهای قرمز تیره بینگ را ترجیح دهید و چه ترشی دلچسب گیلاسهای قرمز روشن مونتمورنسی را، خوردن گیلاس فواید زیادی دارد. در واقع، گیلاس یک ابرغذا است !
۱. مبارزه با التهاب و بیماریها
گیلاسهای قرمز رنگ غنی خود را از آنتوسیانینها میگیرند و سرشار از پلیفنولهایی مانند فلاونوئیدها هستند. این مواد مغذی گیاهی یا مواد شیمیایی گیاهی دارای خواص آنتیاکسیدانی هستند . سدلاچک میگوید: «آنتیاکسیدانها از التهاب محافظت میکنند و با رادیکالهای آزاد که میتوانند باعث آسیب سلولی شوند و در بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی نقش داشته باشند، مبارزه میکنند.»
خوردن یک کاسه گیلاس تازه به عنوان میان وعده، آنتی اکسیدان هایی مانند موارد زیر را نیز فراهم می کند:
ویتامین A ( بتاکاروتن ).
ویتامین ث.
ویتامین E.
یک بررسی از مطالعات متعدد نشان داد که خوردن حداقل ۴۵ گیلاس در روز التهاب ناشی از رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد. سدلاچک هشدار میدهد: «اما اگر به سالیسیلاتها، یک ماده شیمیایی گیاهی طبیعی که در گیلاس یافت میشود و در آسپرین نیز استفاده میشود، حساسیت دارید، خوردن این مقدار گیلاس میتواند منجر به ناراحتی معده و اسهال شود.»
۲. خواب آرامتری را ترویج میدهد
همین بررسی نشان داد که گیلاسهای ترش و شیرین به لطف مقادیر بالای موارد زیر در این میوه، به شما در خواب بهتر کمک میکنند:
ملاتونین ، هورمونی که به تنظیم چرخه خواب و بیداری کمک میکند.
سروتونین ، ماده شیمیایی که به بدن شما در ساخت ملاتونین کمک میکند.
تریپتوفان ، اسید آمینهای که سروتونین را افزایش میدهد و همانطور که میگویند، بعد از یک وعده غذایی شکرگزاری شما را به خواب میبرد .
۳. تسکین درد عضلات
مطالعات روی دوندگان مسافتهای طولانی نشان میدهد که گیلاس ترش و آب گیلاس ترش ممکن است التهاب را کاهش داده و عضلات دردناک را پس از تمرین تسکین دهند . سدلاسک میگوید: «خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی گیلاس مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن برای کاهش یا پیشگیری از درد عمل میکند. با این حال، با گیلاس، خطر عوارض جانبی مضر مانند مشکلات احتمالی دستگاه گوارش، کلیه و قلب را ندارید.»
مطالعه دیگری نشان داد که مصرف مکمل پودر گیلاس ترش، عملکرد ورزشی را در دوندگان استقامتی افزایش میدهد. دوندگانی که 10 روز قبل از نیمه ماراتن این مکمل را مصرف کردند، 13٪ زمان پایان مسابقه سریعتری نسبت به کسانی که دارونما مصرف کردند، داشتند . و بعد از آن احساس درد کمتری داشتند.
۴. جلوگیری و کاهش درد آرتروز
طبق یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۷ ، از هر ۴ نفر مبتلا به نقرس، ۱ نفر گیلاس، آب گیلاس یا عصاره گیلاس مصرف میکند تا خطر ابتلا به حملات دردناک نقرس را کاهش دهد . تجمع اسید اوریک باعث این آرتریت التهابی میشود که میتواند باعث شود انگشتان شست پا و سایر مفاصل شما احساس سوزش کنند. سدلاچک میگوید: «خوردن گیلاس یا نوشیدن آب گیلاس هر روز میتواند سطح اسید اوریک را کاهش داده و درد و تورم آرتروز را تسکین دهد.»
در مطالعهای که روی بیش از ۶۰۰ فرد مبتلا به نقرس انجام شد ، شرکتکنندگانی که:
افرادی که به مدت دو روز گیلاس تازه مصرف کردند، حدود ۳۳ درصد کمتر از افرادی که گیلاس نخوردند، دچار حملات نقرس شدند.
افرادی که همزمان با مصرف داروهای نقرس، گیلاس هم مصرف میکردند، ۷۵ درصد کمتر دچار حملات نقرس شدند.
۵. از قلب خود محافظت کنید
یک فنجان گیلاس تازه حاوی ۲۶۰ میلیگرم پتاسیم، سدیم بسیار کم و مقادیر زیادی استرول گیاهی ( فیتواسترول ) است. سدلاچک خاطرنشان میکند: «غذاهای پرپتاسیم و کمسدیم، اگر به میزان متعادل مصرف شوند، میتوانند به کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک کنند.» به علاوه، مصرف استرولهای گیاهی یک راه موثر و طبیعی برای کاهش کلسترول است که یکی دیگر از اقدامات مفید برای سلامت قلب است.
۶. بهبود سطح قند خون
یکی دیگر از مزایای خوردن گیلاس: این میوه شاخص گلیسمی پایینی دارد . گیلاس همچنین حاوی فیبر در پوست خود است که باعث میشود قند خون را کندتر افزایش دهند، البته تا زمانی که در شربت کنسرو نشده باشند. این امر گیلاس را به یک خوراکی عالی برای افراد مبتلا به دیابت تبدیل میکند. سدلاچک خاطرنشان میکند که باید در مصرف آنها اعتدال را رعایت کرد، زیرا این میوه هنوز هم کربوهیدرات دارد.
در یک مطالعه ، افراد مبتلا به دیابت که به مدت شش هفته، روزانه 1.35 اونس آب آلبالو غلیظ نوشیدند، کاهش قابل توجهی در سطح قند خون خود مشاهده کردند. تحقیقاتی در حال انجام است تا مشخص شود آیا یک رژیم غذایی سالم که شامل گیلاس باشد، میتواند پیشدیابت را معکوس کند یا خیر .
۷. کاهش خطر ابتلا به سرطان
سدلاچک میگوید: «ما میدانیم که داشتن یک رژیم غذایی متعادل با مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطانهای مختلف کمک کند.» مقادیر بالای آنتوسیانینها و ملاتونین موجود در گیلاس، از آسیب سلولی ناشی از سرطان جلوگیری میکند. طبق تحقیقات، گیلاس همچنین دارای ترکیبات زیست فعال، مواد شیمیایی است که ممکن است به پیشگیری از سرطان کمک کنند .