قاتل کمبود ویتامین! کشف شگفتانگیزترین سبزیجات پرخاصیت
شگفتی ویتامینی در بین سبزیجات؛ کدام سبزیها واقعاً معجزه میکنند؟
سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کاهو و برگ چغندر سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مفید برای بدن هستند.
سبزیجات دارای برگ سبز مثل اسفناج و کلمپیچ سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای مختلف هستند.
این سبزیجات منبع ویتامین کا محسوب میشوند که به محافظت از عروق و انعقاد خون کمک میکند.
انعقاد خون فرآیندی است که جلوی خونریزی شدید هنگام آسیبدیدگی را میگیرد.
خوردن یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگدار میتواند فواید متعددی برای سلامتی، از جمله کاهش خطر چاقی، بیماری قلبی، فشار خون بالا و زوال ذهنی را به همراه داشته باشد.
اگر با مشکل نفخ سر و کار دارید، یکی از بهترین راهحلها استفاده از سبزیجات سبز است.
سبزیجات برگ سبز حاوی مقادیر زیادی پتاسیم هستند که یک ماده معدنی و الکترولیت است. پتاسیم برای حفظ تعادل مطلوب مایعات در بدن ضروری است. رژیم غذایی سرشار از سدیم (اغلب به دلیل اتکای بیش از حد به غذاهای فرآوری شده) میتواند باعث بروز نفخ شده و زندگی روزمره را آزاردهنده کند؛ در این صورت باید مصرف پتاسیم کنترل شود و به کمک سبزیجات برگدار، مشکل نفخ کنترل شود.
معرفی بهترین سبزیجات سبز رنگ
1. کلم کیل
کلم کیل به دلیل مقدار فراوان ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های موجود در آن به عنوان یکی از مغذی ترین سبزیجات روی کره زمین شناخته شده است.
شاید باورتان نشود اما یک فنجان (67 گرم) کلم کیل خام حدود 684 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین K و 206 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین A و 134 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین C را تامین می کند.
این سبزی حاوی آنتی اکسیدان هایی همچون لوتئین و بتاکاروتن است که خطر ابتلا به بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش می دهند.
برای بهره بردن از همه مواد مغذی موجود در کلم کیل توصیه می شود آن را به صوت خام میل کنید زیرا پخت و پز ارزش غذایی آن را کاهش می دهد.
2. میکرو گرین ها
میکرو گرین ها به سبزیجات نابالغی گفته می شود که از دانه های سبزیجات و گیاهان به دست آمده، از سبزیجات بالغ کوچک تر و از جوانه گیاهان بزرگ تر هستند و اندازه آن ها معمولا بین 2.5 تا 7.5 سانتی متر می باشد.
مردم از دهه 1980 میلادی از میکرو گرین ها برای تزیین و چاشنی غذاها استفاده می کردند اما کاربرد این سبزیجات مغذی تنها به این موارد محدود نمی شود.
این سبزیجات اگرچه کوچک هستند اما رنگ، عطر، طعم و ارزش غذایی فوق العاده ای دارند و در کمال تعجب مواد مغذی موجود در آن ها نسبت به سبزیجات بالغ تر خود حدود 40 برابر بیشتر می باشد.
از جمله مواد مغذی موجود در میکرو گرین ها می توان به ویتامین های E ، C و K اشاره کرد.
از آن جا که این سبزیجات در تمام طول سال داخل منزل قابل پرورش هستند به سادگی در دسترس همه هستند.
3. برگ کولارد یا کولارد سبز
کولارد سبز از سبزیجات برگ پهن هم خانواده کلم کیل است که طعم تلخ ملایم دارد و از نظر بافت بسیار شبیه کلم کیل و کلم پیچ می باشد.
این سبزی پر خاصیت منبع خوب کلسیم و ویتامین های A و C و B9 یا فولات محسوب می شود و یکی از بهترین منابع ویتامین K در میان سبزیجات برگ دار سبز است.
جالب است بدانید یک فنجان (190 گرم) برگ کولارد پخته حدود 1،045 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین K را برطرف می کند.
ویتامین K به دلیل نقش مهمی که در لخته شدن خون دارد شناخته شده و در حال حاضر نیز دانشمندان در حال بررسی فواید آن روی سلامت استخوان ها هستند.
4. اسفناج
اسفناج یکی دیگر از سبزیجات برگ سبز محبوب و پر مصرف است که به راحتی می توان آن را به سوپ ها، سس ها، اسموتی ها و سالادها اضافه کرد.
لازم به ذکر است یک فنجان (30 گرم) اسفناج خام 181 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین K و 56 درصد نیاز روزانه ویتامین A و 13 درصد نیاز روزانه بدن به منگنز را تامین می کند و سرشار از فولات است که نقش مهمی در تولید گلبول های قرمز و جلوگیری از نقص لوله عصبی در دوران بارداری دارد.
توصیه می شود برای افزایش سطح فولات بدن در دوران بارداری، زیر نظر پزشک و در کنار مصرف مکمل از اسفناج نیز استفاده کنید.
5. کلم پیچ
کلم پیچ از تعدادی برگ پهن که به صورت خوشه ای و داخل هم پیچیده شده اند تشکیل شده و در رنگ های متنوع سبز، سفید و بنفش یافت می شود.
این سبزی به خانواده براسیکا تعلق دارد و با جوانه بروکسل، کلم کیل و بروکلی هم خانواده است. سبزیجات این خانواده گیاهی حاوی گلوکوزینولات ها هستند که به آن ها طعم تلخی می بخشد و طبق مطالعات حیوانی مواد غذایی حاوی این ترکیب دارای خاصیت ضد سرطانی بوده و به خصوص در مقابل سرطان ریه و مری مفید هستند.
علاوه بر این کلم ترش که از تخمیر کلم پیچ به دست می آید مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد که از آن جمله می توان به بهبود عملکرد هضم، سیستم ایمنی بدن و کاهش وزن اشاره کرد.
6. برگ چغندر
چغندر یکی از سبزیجات پر خاصیت است که مردم از قرون وسطی درباره فواید آن اطلاع داشته اند اما به برگ های آن توجه زیادی نشده در حالی که این برگ ها، خوراکی و سرشار از مواد مغذی مختلف از جمله پتاسیم، کلسیم، ریبوفلاوین، فیبر و ویتامین های A و K می باشند.
یک فنجان (144 گرم) برگ چغندر پخته حدود 220 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین A و 37 درصد نیاز روزانه پتاسیم و 17 درصد نیاز روزانه بدن به فیبر را تامین می کند.
برگ چغندر حاوی آنتی اکسیدان های بتا کاروتن و لوتئین نیز می باشد که خطر بروز مشکلات چشمی مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کاهش می دهد.
می توانید برگ چغندر را به سالاد و سوپ افزوده یا آن را تفت دهید و کنار غذاهای خود میل کنید.