هرآنچه درباره زرده تخممرغ میدانستید اشتباه بود! | کشفی تازه درباره زرده تخممرغ که باور نمیکنید
از زمانهای قدیم همواره این تصور وجود داشته که زرده تخم مرغ به دلیل محتوای کلسترول با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است، از همین رو مدتهاست که این ماده غذایی مغذی با احتیاط مصرف میشود. با این حال، تحقیقات امروزی این روایت را تغییر دادهاند.
طبق مطالعهای که نتایج آن در « ام دی پی آی » (MDPI) منتشر شده، مصرف تخم مرغ به صورت کامل، از جمله زرده، سطح کلسترول خون را در اکثر افراد به طور قابل توجهی افزایش نمیدهد. در واقع، زرده تخم مرغ منبع غنی از مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای A، D، E و B۱۲، همراه با چربیهای سالم، کولین و آنتیاکسیدانهایی مانند لوتئین و زآگزانتین است. این اجزا از سلامت مغز، چشم و قلب پشتیبانی میکنند و زرده تخم مرغ را به بخش ارزشمندی از یک رژیم غذایی متعادل تبدیل میکنند.
این که زرده تخم مرغ کلسترول را افزایش میدهد، یک باور رایج است اما تحقیقات نشان میدهد که این یک رابطه سادهای نیست و پیچیدهتر از آنی است که تصور میشود.
کلسترول غذایی در مقابل کلسترول خون: برای اکثر افراد سالم، کلسترول غذایی (نوعی که در زرده تخم مرغ یافت میشود) تاثیر کمی بر کلسترول خون دارد. در عوض، چربیهای اشباع و ترانس در رژیم غذایی کلی نقش مهمتری در افزایش کلسترول LDL (بد) دارند.
افزایش سطح کلسترول خوب: نتایج برخی مطالعات حتی نشان میدهد که مصرف متوسط تخم مرغ میتواند کلسترول HDL (خوب) را افزایش دهد و به بهبود تعادل بین کلسترول خوب و بد کمک کند. بنابراین، به طور کلی، خوردن تخم مرغ در حد اعتدال بعید است که به سطح کلسترول آسیب برساند و حتی ممکن است در برخی از افراد از سلامت قلب پشتیبانی کند.
تحقیقات نشان میدهد که تخم مرغ از چندین طریق بر عوامل خطر بیماری قلبی تأثیر میگذارد. طبق گزارش هاروارد هلث، مصرف یک تا دو تخم مرغ کامل در روز به طور کلی سطح کلسترول را افزایش نمیدهد یا بر سلامت قلب تأثیر منفی نمیگذارد. این شامل کلسترول کل، کلسترول بد و کنترل قند خون، حتی در بین افرادی که اضافه وزن دارند یا با چاقی زندگی میکنند، میشود.
تخم مرغ یک ماده اصلی در رژیمهای کم کربوهیدرات مانند رژیم کتوژنیک است که نشان داده شده است نشانگرهای سلامت متابولیک را بهبود میبخشد. برای افرادی که مقاومت به انسولین یا دیابت نوع ۲ دارند، این رژیمها ممکن است به بهبود اندازه ذرات کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب کمک کنند که هر دو برای سلامت قلب مطلوب هستند.
تخم مرغ همچنین حاوی مواد مغذی ضد التهابی مانند کولین و آنتی اکسیدانها است که می تواند به کاهش التهاب، یکی دیگر از عوامل بیماری قلبی، کمک کند. بنابراین میتوان زرده تخممرغ یا تخم مرغ کامل را به یک رژیم غذایی سالم برای قلب، اضافه کرد.
فواید تغذیهای زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ منبع غنی از مواد مغذی ضروری است:
ویتامینهای A، D، E ، K : این ویتامینهای محلول در چربی از بینایی، عملکرد سیستم ایمنی، سلامت استخوان و محافظت آنتیاکسیدانی پشتیبانی میکنند.
ویتامینهای گروه B : شامل B۱۲، ریبوفلاوین و فولات که برای تولید انرژی و سلامت مغز مهم هستند.
کولین: یک ماده مغذی کلیدی برای رشد مغز و عملکرد کبد که اغلب در رژیمهای غذایی جدید کمبود آن احساس میشود.
لوتئین و زآگزانتین: آنتیاکسیدانهایی که به محافظت از سلامت چشم و کاهش التهاب معروف هستند.
پروتئین با کیفیت بالا: زرده تخم مرغ در ترکیب با چربیهای سالم، سیری و انرژی پایدار را فراهم میکند.
زرده تخم مرغ وقتی با سفیده خورده میشود، به احساس سیری کمک میکند این مساله آن را به گزینهای عالی برای مدیریت وزن تبدیل میکند. به عنوان مثال، گنجاندن تخم مرغ در صبحانه میتواند به کاهش کالری دریافتی در ادامه روز کمک کند.