دانه هایی که در خانه ها فراموش شده اند | تمام بیماری های خانواده را با این دانه درمان کنید و به درمانگاه نروید
اسپند یک بوته چند ساله به ارتفاع یک متر با ریشه های عمیق است. این گیاه ظاهری شبیه به سیخ و برگ های نوک تیز دارد. گل های این گیاه سفید رنگ هستند و معمولا در ماه های اردیبهشت و خرداد میرویند. این گیاه بومی مناطق نیمه استوایی هند و متعلق به خانواده گیاه نیتراریاسی است.
یکی از پر کاربرد ترین خواص اسپند درمان سرماخوردگی و آنفولانزا است. شاید این مورد یکی از فواید مهم دود کردن اسپند باشد، از این به بعد میتوانید از اسپند برای درمان عفونت های ویروسی و حتی آسم استفاده کنید. صبر کنید! فواید دانه های سیاه اسپند هنوز تمام نشده است، با ما همچنان همراه باشید.
شاید برای شما تعجب آور باشد اما همین اسپند ساده ای که در خانه دود میکنید، میتواند باعث لاغری شکم و پهلوی شما شود. البته برای لاغری با اسپند، طب سنتی روش های خاصی را پیشنهاد میکند.
برای لاغری و آب کردن شکم با اسپند باید 40 شب و به صورت مداوم یک قاشق مرباخوری اسپند را با یک تا دو لیوان آب بخورید، پس از 40 روز میتوانید سایز دور شکم خودتان را اندازه گیری کنید و متوجه تغییرات شوید.
خواص اسپند برای پوست و مو
مشکل خارش بدن، پوست یا اگزما دارید؟ بخور اسپند را امتحان کنید. بخور اسپند یا دود کردن اسپند در محیط خانه میتواند مشکلات عفونی بدن را رفع کند؛ چه این عفونت ها داخلی و ویروسی باشند و چه خارجی به طوری که در سطح پوست ظاهر شوند و ناراحتی و خارش پوستی ایجاد کنند.
همچنین، اسپند شپش موی سر را برطرف میکند. برای استفاده از این روش درمانی، پوست سر را با خمیری از ریشه اسپند و روغن خردل مالش دهید، این کار باعث میشود که خیلی زود از شر شپش های مزاحم خلاص شوید.
خواص اسپند
فواید دود اسپند برای سرماخوردگی ( خواص اسپند دود کردن )
همانطور که گفتیم، یکی از فواید مهم دود اسپند، خاصیت میکروب کشی و ضد عفونی کردن محیط است. اگر سرما خوردهاید، آبریزش بینی، زکام، آسم یا مشکلات ریوی دارید یا بدنتان دچار ویروس های عفونی شده است، اسپند دود کنید. اسپند یک قارچ کش و میکروب کش قوی است؛ ترکیب این ماده در کنار عنبر نسارا برای سرماخوردگی یا حتی عفونت های قارچی زنانه معجزه میکند. در بیشتر کشور های آسیایی از دانه های اسپند به عنوان یک ماده ضد انگل و کرم کش استفاده میشود.
خواص اسپند برای رحم و قاعدگی زنان
دانه های اسپند و گل آن آلکالوئید های گروه بتا کربولین و تانن دارند. وجود این مواد باعث تسکین درد های قاعدگی خانم ها میشود. اگر پریود نامنظم دارید، طبع گرم اسپند میتواند به شما کمک کند. برای این منظور، میتوانید به صورت مصرف خوراکی و روزانه از دانه آسیاب شده اسپند استفاده کنید.
خاصیت اسپند برای خانم ها فقط به این موارد ختم نمیشود. دانه های این گیاه خواص گالاکتوگوگو دارند و به مادران شیرده در افزایش شیر کمک میکند.
فواید اسپند برای کرم روده و بواسیر
همانطور که گفتیم، دانه های اسپند خاصیت انگل کشی دارند، اگر کرم روده دارید، اسپند آسیاب شده بخورید. برای درمان نفخ شکم دانه اسپند را با آب میل کنید. اگر مشکل یبوست و بواسیر دارید، شیاف گرد دانه اسفند با روغن های گیاهی و استعمال خارجی آن میتواند به شما کمک کند.
خواص اسپند در لاغری
اسپند دوست اجزای صورت
بله درست شنیدید. اسپند نه تنها دوست پوست و موی شما است بلکه برای تمام اجزای صورت و بیماری های مرتبط با آن گزینه درمانی بسیار مناسبی است. عفونت چشم، عفونت و درد گوش، دندان درد و پرش ناگهانی و تیک های عصبی اجزای صورت خود را با بخور و دود اسپند درمان کنید.
درمان تکرر ادرار
اگر مشکل پروستات یا تکرر ادرار دارید، چند دانه اسفند را صبح ناشتا همراه با خاکشیر بخورید. البته هنگام معالجه نباید ماست، کشک و ترشی مصرف کنید. برای درمان شب ادراری کودکان هم که بیشتر به دلیل ضعف مثانه و سستی کمر آنها اتفاق میافتد، مخلوط زرده تخم مرغ، عسل و دانه اسپند بسیار مفید است.
درمان درد کمر
تنقیه با روغن اسفند باعث تسکین درد کمر و سیاتیک میشود. همچنین دانه اسپند برای درمان سردی کلیه و رحم بسیار مفید است. اگر بیماری سیاتیک دارید، به مدت 15 شب مقدار 5 گرم اسپند را با آب بخورید البته در مصرف این ماده چه به صورت خوراکی و چه استعمال خارجی نباید زیادهروی کنید.
خواص و فواید اسپند:
در این بخش از خواص و فواید سلامتی اسپند و پاکسازی خانه آورده شده است:
1- اسپند برای درمان تب:
اسپند یکی از گیاهان است که برای درمان تب نامنظم به کار می رود. هم چنین برای درمان مالاریا مداوم مفید است اما در موارد حاد زیاد موثر نیست.
دانه های این گیاه به عصاره، القا یا به شکل پودر داده می شود.
2- اسپند برای دفع هجوم کرم های نواری:
دانه های اسپند نیز برای برطرف کردن هجوم کرم های نواری مفید است. دانه های پودر برای بیرون راندن کرم ها داده می شود.
3- اسپند برای درمان بی خوابی:
خاصیت مسکنی این گیاه برای درمان بی خوابی مفید است.
4- اسپند برای رفع و کاهش مسائل قاعدگی:
اسپند نیز برای قاعدگی های نامنظم مفید است. عصاره دانه ها از 15 تا 50 میلی لیتر داده می شود.
5- اسپند برای بهبود شیردهی:
دانه های این گیاه خواص گالاکتوگوگو دارند و به مادران شیرده داده می شود که ترشح شیر را افزایش می دهد.
6- اسپند برای درمان لارنژیت:
این گیاه برای درمان لارنژیت به کار می رود. عصاره این دانه ها نیز به عنوان دهانشویه استفاده می شود.
7- اسپند برای رفع شپش سر:
این گیاه در کشتن شپش سر موثر است. پوست سر را با خمیری از ریشه اسپند و روغن خردل مالش دهید که باعث می شود از شر شپش سر خلاص شوید.
رفع شپش سر با استفاده از اسپند
8- اسپند برای رفع ورم:
این گیاه برای درمان التهاب به کار می رود. می توان دانه ها را جوشاند و به عنوان محلول استفاده می شود.
9- اسپند برای رفع مشکلات تنفسی:
به درمان آسم کمک می کند و در درمان بیماری های ریوی همچون نزله ریوی و بلغم ریه بسیار موثر است.
10- اسپند برای دفع آفات گیاهی:
محصولات بذر اسپند نیز می توانند در رهایی از شر آفات مضر مفید باشند. هرمالین قطعاً آلکالوئید است که در داخل این گیاه وجود دارد.
11-میکروب کشی هوا با اسپند :
دود سپند اسپند خاصیت میکروب کشی بسیار مناسبی دارد.لذا در مکان هایی که جمعیت زیادی از جمله مهد کودک ها، مدارس و پادگان ها جمع شدند و در هوا احتمال عفونت مسری وجود دارد، اسپند دود کنید.
12- اسپند برای درمان آبریزش بینی:
از مهم ترین خواص دیگر اسپند این است که به دلیل ضد عفونی کنندگی قوی، در درمان زکام و آبریزش بینی مؤثر می باشد. در این روش مقداری اسپند را به تنهایی یا همراه با حبه ای قند دود داده و سرتان را روی دود ناشی از آن قرار دهید و نفس عمیق بکشید، بعد از چندین بار تکرار مشکل شما حل خواهد شد.
13- درمان فلج، رعشه، سستی و پریدن ناگهانی اعضای بدن:
روغن اسفند طبیعتی گرم وخشک دارد و برای رفع فلج و لقوه ،رعشه ،سستی ، صرع و پریدن ناگهانی اعضای بدن چه از طریق خوردن و چه استفاده از ضماد آن موثر است.
14- اسپند برای درمان حساسیت و خارش:
یکی از خواص قابل توجه اسپند رفع خارش و حساسیت است که باید فرد با توجه به طبع و مزاجش طریقه ی استفاده از اسپند را برای این منظور از متخصص طب سنتی دریافت کند.
درمان خارش و حساسیت با اسپند
15- اسپند برای رفع و درمان تکرر ادرار:
1.5 گرم اسفند را صبح ناشتا به همراه خاکشیر با کمی آب بدون اینکه کوبیده شود،بخورید. برای تکرارادارو سستی ادار بسیار مفید است ؛ البته در هنگام معالجه نباید ماست و کشک و ترشی جات مصرف کنید.
16- اسپند برای درمان سنگینی گوش:
برای رفع سنگینی گوش و کری گوش و صدای گوش می توانید اسفند را در آب ترب و روغن زیتون بجوشانید و 3قطره در گوش بریزید.بعد از چندین بار استفاده متوجه بهبودی خواهید شد.
17- اسپند برای تسکین دندان درد:
دانه های اسفند را بخور دهید که برای دندان درد فوق العاده است چرا که طبق کتب طب سنتی بخور دانه های اسفند ، درد دندان را درمان می کند
18- ضد نفخ:
یکی از روش های فوری و موثر درمان نفخ در طب سنتی استفاده از اسپند است ؛ قورت دادن آن شب ها یک قاشق غذاخوری همراه با آب ساده ترین روش رفع نفخ است.
19- اسپند ملین و تصفیه کننده خون:
متخصصان طب سنتی از اسپند یا همان اسفند برای تصفیه خون و رفع مشکلات گوارشی استفاده می کنند.
22- ضد انگل- ضدعفونی کننده- خلط آور و ضد سرفه:
برای درمان تنگی نفس ورفع سرفه های شدید رطوبتی30گرم اسفند را آسیاب کنید و با 120گرم آب بجوشانید و آن را صاف کنید و با 90گرم عسل و 60گرم روغن کنجد بخورید . اگر این مواد را بخورید حالت تهوع پیدا می کنید که سینه را از هرچی ماده لزج هست پاک می کند و برای تنگی نفس بی نظیر است.
23 - اسپند برای رفع بی حسی:
برای رفع بی حسی و یا نقصان حس و حرکت اعضا و رعشه ، مقداری اسفند آسیاب شده را آن با آب یا همراه با روغن حیوانی بخورید.
اسپند برای دندان درد
تمام خواص و فواید اسپند
24-درمان شب ادراری با اسپند :
اگر یک قاشق چایخوری اسفند را با یک قاشق چای خوری تخم رازیانه مخلوط کنید و هرشب به فرزند خود که دچار شب ادراری هستند ، بدهید ، شب ادراری کودکانی که به علت سستی کمر و ضعف مثانه شبها رختخواب خود را خیس می کنند ، درمان می شود و در ضمن صبحها یک یا دو عدد زرده تخم مرغ و کمی عسل خالص خوب میل کنند .
25-اسپند برای رفع ناراحتی سینه و تنگی نفس:
اگر اسفند را همراه با تخم کتان به نسبت مساوی خوب آسیاب کنید و با عسل مخلوط کنید وروزی دوبار به اندازه دو حبه مصرف کنند برای رفع ناراحتی سینه و تنگی نفس موثر است.
26-اسپند برای ترک اعتیاد:
مقداری دانه اسفند را بو دهید و سپس آسیاب کرده و با عسل مخلوط کنید و روزی سه حبه میل کنید تا بتوانید مواد افیونی را ترک نمایید.
27-اسپند برای درمان بواسیر:
شیاف گرد دانه اسفند با روغن ایرسا دهانه عروق و خون بو اسیر را باز می کند و سبب درمان بواسیر می شود.
28-تسکین درد کمر با اسپند:
تنقیه با روغن اسفند سبب تسکین درد کمرو سیاتیک می شود همچنین برای سردی کلیه و رحم بسیار مفید است. چنانچه به سیاتیک مبتلا هستید به مدت 15 شب مقدار 5 گرم اسفند را با آب قورت دهید که بسیار مفید است.
29-لاغری شکم با اسپند :
بله درست متوجه شدید ؛ همین اسپندی که بارها در منزلتان دود کرده اید خاصیت آب کنندگی شکم را دارد البته با روشی که مورد تایید است و حتما باید با مشورت متخصص طب سنتی برای اطمینان از مضر نبودن این نسخه لاغری برای طبع و مزاجتان استفاده شود. برای لاغری و آب کردن شکم بایستی 40 شب ، به طوریکه هر شب یک قاشق مرباخوری از آن را با 1/2 لیوان آب بخورید و پس از 40 روز سایز دور شکم خود را اندازه گیری کرده و با سایز قبلی شکمتان مقایسه کنید.
هشدارها و مضرات مصرف اسفند
مصرف اسفند برای گرم مزاجان ضرر دارد.
مصرف اسفند سبب تهوع و استفراغ می شود که برای رفع آن می توان میوه های ترش و سکنجبین میل کرد.
اگر 5-10 گرم اسفند مصرف کنیم مسموم خواهیم شد زیرا این مقدار اسفند سمی می باشد.
از جویدن دانه های اسفند خوداری کنید زیراحاوی مواد سمی است.
منظور از خوردن دانه های اسفند ، دانه های سیاه رنگی است که دود می کنید.
اِسپَند،اسفند، اسپند معمولی (نام علمی: Peganum harmalaگیاهی است چندساله یا پایا از تیره قرهداغیان Nitrariaceae به آن سپند، اسفند، سدابِ سوری، سِداب آفریقایی یا هارمِل هم گفتهاند.
اسپند اصالتاً گیاه بومیِ آسیا است و در خاورمیانه و قسمتهایی از آسیای جنوبی، بخصوص هند و پاکستان رشد میکند. این گیاه اولین بار در سال 1928 در ایالات متحده و ایالت نیو مکزیکو، توسط کشاورزی که قصد داشت از این دانهها رنگ «قرمز ایرانی» استخراج کند، کاشته شد. از آن به بعد این گیاه بهطور انبوه و گسترش یابنده در آریزونا، کالیفرنیا، مونتانا، نوادا، اُرگون، تگزاس و واشینگتن رویش یافت.
محتویات
1-مشخصات
2-استفاده تاریخی
3-خواص دارویی
4-ترکیبات شیمیایی
اسپند معمولی P. harmalaگونهای از اسپندPeganum است به شکل گیاه علفی چندساله به ارتفاع حداکثر 60 سانتیمتر بیکرک و با برگهای نوکتیز به طول حداکثر 6 سانتیمتر و دارای بریدگی شانهمانند و با تقسیمات خطی و گوشوارکهای کوچک و خطی و اغلب خمیدهـ برگشته و گلآذین انتهایی و دیهیم تُنُک با گلهای منفرد سفید و میوه کروی به قطر حداکثر 10 میلیمتر
ظاهر آن بوته مانند، دارای برگهای سبز با تقسیمات باریک و دراز و نامنظم است. گلهای آن درشت و دارای کاسبرگ نازک و گلبرگ بزرگ برنگ سفید مایل به سبز، میوه آن پوشینه و حاوی دانههای متعدد برنگ سیاه است. در صورت خشکی خاک، ریشههای این گیاه میتوانند تا 6 متر نفوذ کنند. این گیاه در نیمکرهٔ شمالی از اوائل خرداد تا اوائل شهریور گل میدهد و گلهای آن سفید رنگ هستند. کپسولهای مدوّرِ حاوی دانه، سه حفرهای بوده و حدود پنجاه دانه را در خود نگهداری میکنند.
گلها و مخصوصاً دانههای اسپند سرشار از آلکالوئیدهای گروه بتا-کربولین است که همگی بازدارندههای مونوآمین اکسیداز هستند؛ به همین دلیل خوردن جوشانده اسپند در اندازههای کم (1 الی 3 گرم) خواص ضدافسردگی و آرام بخش و در اندازههای زیاد (3 الی 15 گرم) خواص روان گردان دارد. اما به دلیل از کار افتادن آنزیم مونوآمین اکسیداز درون کبد توسط آلکالوئیدهای اسپند، تیرامین موجود در بسیاری از مواد غذایی (الکل، پنیر، سوسیس و کالباس و اکثر محصولات پروتئینی و لبنی، میوه جات و غذاهای مانده و …) که در حالت معمول توسط این آنزیم شکسته میشود، میتواند باعث ایجاد فشار خون و ضربان قلب بسیار شدید، سردردهای شدید، شوک، تشنج و در صورت عدم درمان سریع، حتی مرگ شود؛ لذا حداقل از 48 ساعت قبل تا 48 ساعت بعد، باید از مصرف هرگونه خوراکی حاوی تیرامین به شدت خودداری کرد. برخی از دیگر تداخلات به شدت خطرناک و مرگآور که مصرفشان باید حداقل از 2 هفته قبل قطع شود:
بازدارندههای بازجذب سروتونین
بازدارندههای مونوآمین اکسیداز
محرکها نظیر آمفتامینها از جمله اکستازی و متآمفتامین
استفاده تاریخی
در ترکیه کپسولهای خشک شدهٔ اسپند را برای محافظت از چشم بد در خانهها و داخل ماشینها آویزان میکنند. در مراکش برای محافظت در برابر جن به شدت رواج دارد. در سوریه، عراق، عربستان سعودی، اردن و بسیاری کشورهای دیگر، مانند ایران دانههای خشک اسپند را برای محافظت از چشم و نظر غریبهها در آتش میریزند و با خواندن دعای خاصی که در هر فرهنگی متفاوت است، دود آن را به سمت خود و اطرافیان و اطراف محل فوت میکنند. این آیین توسط پیروان مذاهب مختلف از جمله اسلام، زرتشت، مسیحیت، یهودیت و هندوئیسم اجرا میشود. در بعضی از نسخههای دعاهایی که در حین این مراسم خوانده میشود، نام یک پادشاه باستانی زرتشتی به نام نقشابند برده میشود که گفته میشود او اولین بار این دعا را از پنج فرشتهٔ نگهبان به نام یزدها دریافت کردهاست. رسم سوزاندن اسپند در آتش برای دود تطهیر دهندهاش تا قسمت هندی کشمیر هم نفوذ کردهاست و در آنجا در مراسم عروسی وداها برای دور کردن تاریکی از زندگی جدد عروس و داماد آن را میسوزانند.
خواص دارویی
آنزیم مونوآمین اکسیداز در بدن وظیفه شکستن بسیاری از مولکولهای طبیعی مصرفی انسان را دارد؛ یک دستهٔ مهم از این مولکولهای طبیعی، ایندول آلکالوئیدها هستند. آلکالوییدهای بتاکاربولین درون اسفند با مهار کردن آنزیم مونوآمین اکسیداز باعث میشوند تا دیامتی در مصرف خوراکی نیز اثر خود را نمایان کند. اسپند همچنین باعث طولانیتر شدن و شدیدتر شدن تأثیرات باقی آلکالوییدهای فعال مانند سیلوسایبین و الاسدی نیز میشود.
در طب سنتی از عصارههای گیاهی اسپند جهت افزایش ترشح شیر، دفع ترشح شیر، دفع کرمهای روده، درمان روماتیسم، افزایش قدرت جنسی و نیز به عنوان یک مسکن جهت رفع درد معده بکار میرفت.[نیازمند منبع]
در تحقیقات آزمایشگاهی که از عصاره اسپند جهت از بین بردن میکروبها استفاده شدهاست. عصارههای حاصل از کالوس خواص ضد میکروبی در برابر میکروبهایی نظیر استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولی و کاندیداآلبیکانس را نشان دادهاست.
به تازگی آلکالوییدهای بتاکاربولین موجود در گیاه و دانههای اسپند به دلیل خاصیت ضد تومور (ضد سرطان) آن مورد توجه قرار گرفتهاند. برای تولید کالوس از جدا کشتهای اسپند معمولاً یک محیط پایه MS که حاوی هورمون KIN، باشد کافی است، اما همراه کردن یک هورمون اکسینی نظیر 4-D و 2 و NAA با هورمون KIN باعث افزایش تولید کالوس میگردد. تاکنون هیچ تحقیقی بروی سیستم باززایی نوساقه و ریشه در گیاه اسپند صورت نگرفتهاست.
دراین تحقیق بمنظور باززایی گیاه اسپند جهت بررسی ارتباط بین مراحل مختلف تمایز و تولید آلکالوئیدها از جدا کشتهای مختلف نهال اسپند و نیز محیط کشت حاوی هورمون BA,KIN و ویتامین تیامین تشخیص داده شد. علاوه بر آن از نظر وجود آلکالوئیدها، کالوسهای تیره و آبدار نسبت به کالوسهای سبز و شفاف بیشترین آلکالوئیدها را دارا بودند. همچنین نوساقهها و کالوس مولد ریشه نیز دارای آلکالوئیدهای هارمالا بودند. دانه اسفند دارای آلکالوئیدهایی به نام (هارمالین، هارمین، هارمالول) است.
ترکیبات شیمیایی
گیاه اسپند دربردارنده مواد ضد میکروبی از نوع فلاونوئیدها و آلکالوئیدها میباشد، که این مواد در بخشهای مختلف آن (دانه، کالوس و نهال) زیاد یافت میشود. از جمله آلکالوئیدهای مهم آن میتوان به هارمین:%0٫44 هارمالین: %0٫25 هارمالول و پگانین و آلکالوئیدهای کینازولین اشاره کرد.