حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
خبر مهم از همسان سازی حقوق بازنشستگان حداقلی بگیر + جزئیات رقم افزایش حقوق
انباشت مطالبات و چالشهای کارگری باعث شده تا در این حوزه شاهد کلاف سردرگمی باشیم. باتوجه به شرایط کنونی اقتصادی کشور باید بگوییم که بیشک طبقه متوسط رو به پایین جامعه که عمدتا اقشار کارگری هستند فشار بیشتری را متحمل میشوند ولی این وضعیت در مراحل بعدی هم گریبانگیرشان خواهد بود.
کارگران ایرانی حتی بعد از اتمام دوران فعالیت از حقوق یکسان بهرهای نمیبرند و به دلیل شرایط مالی، به اجبار بعد از موعد بازنشستگی به کارگری خود ادامه میدهد. شرایط بیمههای درمانی، مبالغ دریافتی، عدم انضباط پرداختیها توسط سازمان تامین اجتماعی و ... از جمله چالشهای این روزهای بازنشستگان است.
در کنار این چالشها «همسان سازی حقوق بازنشتسگان کارگری» که به همین قشر مربوط است به چاله دیگری تبدیل شده است. همسانسازی حقوق بازنشستگان کارگری تلاش دارد تا حقوق دریافتی یک مستمری بگیر با ردیف شغلی مشخص با حقوق مستمریبگیر دیگر تفاوت چشمگیری نداشته باشد و دریافتی این دو نفر به همدیگر نزدیک شود.
قانون همسانسازی حقوق و دستمزد بازنشستگان در دولت سیزدهم مطرح شد و قرار بود در همان دولت به کمک بازنشستگانی بیاید که همچنان به وضعیت دریافتیهای خود اعتراض دارند ولی عملی نشد.
حالا با روی کار آمدن دولت چهاردهم و با توجه به وعده وزیر جدید همه امیدوارند تا شاید گرهای از این کلاف سردرگم باز شود تا در ادامه باری از روی دوش بازنشستگان تامین اجتماعی برداشته شود. «احمد میدری»، وزیر کار اعلام کرده که اولین اقدامشان در این دوره اجرایی شدن قانون همسان سازی حقوق بازنشستگان خواهد بود. در ادامه این گزارش به آخرین خبرهای مربوط به این حوزه را میخوانید.
آنگونه که در برنامه هفتم توسعه آمده است، موضوع همسانسازی حقوق بازنشستگان باید ظرف مدت سه سال اجرایی میشد آن هم به این صورت که در سال اول ۴۰ درصد و در دو سال بعد هم ۶۰ درصد منظور میشود. با این حال، هرچند جلساتی بین مقامات اقتصادی با روسای صندوقهای بازنشستگی با محوریت بررسی همین موضوع از ابتدای سال برگزار شده، اما اطلاعات درز داده شده، نشان میدهد که فعلا نوبت بازنشستگان تامین اجتماعی فرا نرسیده است.
حالا باتوجه به اینکه دولت چهاردهم برنامه خود را اجرای مصوبات هفتم توسعه عنوان کرده است باید منتظر باشیم ببینیم این همسانسازی تا چه روزی به طول خواهد انجامید.
«عباسعلی سلطانیکیا»، رییس کانون عالی کارمندان بازنشسته مشمول قانون تامین اجتماعی در رابطه با متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و با انتقاد از شیوه تعیین درصد حقوق بازنشستگان به روش پلکانی معکوس گفت: «روال معمول باید این باشد که کسی که بیمهپردازیِ بیشتری دارد، حقوق بیشتری هم دریافت کند.
اما روش پلکانیِ معکوس حقوق بازنشستگان سایر سطوح را سال به سال کمتر کرده است و این روش بسیار ناعادلانه است. مجموعه آنچه گفتم سبب شد که مستمریِ بازنشستگان نیاز به متناسبسازی داشته باشد، اما لایحه متناسبسازیِ بازنشستگان تامین اجتماعی، از آنجا که با لایحه همسانسازیِ حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری شبیهسازی شده، دارای اشکالاتی است.
مطابق ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی، حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در زمان بازنشستگی معدلگیری میشود. یعنی حقوق ۲۴ ماه بیمهپردازی آخر خدمت تقسیم بر ۲۴ میشود که به این، حقوق معدلگیری شده میگویند. تا این مرحله با صندوق کشوری اشتراک داریم.
طبق مصوبه متناسبسازی، مستمریِ بیمهپردازان این صندوق به ۹۰ درصد حقوق شاغل همترازش ارتقا پیدا میکند. راهحل این است که برای بازنشستگان تأمین اجتماعی، عبارتِ «۹۰درصد» از سطرآخر مصوبه حذف و کلمه «برابر» جایگزین آن شود.»
«احمد حسینی»، فعال صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی در این رابطه به رسانهها گفته بود: «متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، لشگری و کشوری سالها قبل کلید خورد و اکنون در برنامه هفتم به عنوان یک تکلیف قانونی مصوب شده است؛ براین اساس، باید از ابتدای امسال اجرایی شود.
من از خانوادهای کارگری هستم که پدرم و برادرم از دنیا رفتند و همسان سازی حقوق خود را به چشم ندیدند و خدا میداند در جامعه بازنشستگان کشور، چند خانواده دیگر مثل خانواده من هستند. بیایند تا بازنشستگان زندهاند، دستور اجرای همسانسازی را صادر کنند.»
او با تاکید بر اینکه باید از فروردین ماه همسانسازی برای همه بازنشستگان اجرایی شود؛ ادامه داد: «هر چند در این تورم مبلغ همسانسازی بسیار کم است، باز پول چند قرص نان برای بازنشستگان میشود و همین هم غنیمت است.»