اطلاعیه مهم دولت برای دارندگان گواهینامه رانندگی | اگر نمی خواهید روزانه جریمه شوید بخوانید
خودروهای فاقد معاینه فنی از این پس در صورت تردد در سطح شهر، روزانه 100 هزار تومان جریمه خواهند شد.
این جریمه هم از طریق دوربینهای هوشمند شهری و هم بهصورت فیزیکی توسط پلیس راهور اعمال میشود.
با هدف کاهش آلودگی هوا و ارتقای ایمنی تردد شهری، طرح تشدید نظارت بر وضعیت معاینه فنی خودروها در تهران و سایر کلانشهرها به اجرا درآمده است. مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران اعلام کرد که از این پس، تمام خودروهایی که فاقد گواهی معاینه فنی معتبر باشند، در صورت تردد در شهر، روزانه ۱۰۰ هزار تومان جریمه خواهند شد.
کنترل این تخلفات از دو مسیر صورت میگیرد؛ نخست به صورت مکانیزه از طریق دوربینهای ثبت تخلف مستقر در سطح شهر و دوم از طریق نظارت میدانی و فیزیکی توسط ماموران پلیس راهنمایی و رانندگی. این اقدام در راستای اعمال قانون برای خودروهای آلاینده و معیوب، به ویژه در شرایط بحرانی آلودگی هوا انجام میشود.
بر اساس قانون، خودروهای سبک پس از گذشت ۴ سال از تاریخ تولید و خودروهای سنگین پس از یک سال ملزم به دریافت گواهی معاینه فنی هستند. نداشتن این گواهی، تخلف محسوب میشود و پلیس راهور موظف به اعمال جریمه روزانه است.
رئیس مرکز صدور گواهینامه پلیس راهور فراجا با اشاره به اینکه نمرات منفی تنها دلیل برای ابطال گواهینامه نیستند، گفت:سه عامل اصلی برای ابطال یا اعمال محدودیت بر گواهینامه رانندگی وجود دارد
در دنیایی که هر ثانیه بیاحتیاطی پشت فرمان میتواند به بهای از دست رفتن یک جان تمام شود، همین مسئله باعث شده تا پلیس راهنمایی و رانندگی، با ابزارهایی مانند نمرات منفی، به صورت مرحلهبهمرحله رانندگان متخلف را زیر ذرهبین بگذارد؛ از تذکر و ضبط موقت گواهینامه گرفته تا مرحله نهایی، یعنی ابطال دائمی.
در همین راستا، پلیس راهور طی فرآیندی مشخص، با رانندگان متخلف برخورد میکند. بر اساس مقررات، ثبت نمرات منفی برای رانندگان متخلف در سه مرحله انجام میشود. ابتدا با رسیدن نمرات منفی به عدد ۳۰، گواهینامه راننده به مدت سه ماه ضبط خواهد شد. اگر پس از این دوره، راننده رفتار خود را اصلاح نکند و دوباره تخلفاتی انجام دهد که منجر به ۲۵ نمره منفی دیگر شود، وارد مرحله دوم شده و گواهینامهاش این بار به مدت شش ماه ضبط خواهد شد. اما مرحله سوم، نقطه پایان رانندگی برای راننده متخلف خواهد بود.
در صورت رسیدن مجموع نمرات منفی راننده به ۳۰، گواهینامه وی در مرحله نخست به مدت سه ماه ضبط میشود. در صورت عدم اصلاح رفتار در مرحله دوم، با دریافت ۲۵ نمره منفی، گواهینامه راننده خاطی بهمدت شش ماه و در مرحله سوم، با ثبت ۲۰ نمره منفی، گواهینامه بهصورت دائم ابطال خواهد شد. در صورتی که رانندهای پس از دریافت نمره منفی، به مدت شش ماه هیچگونه تخلفی مرتکب نشود، تمامی نمرات منفی از سابقه او پاک خواهد شد.
اما نمرات منفی تنها دلیل برای ابطال گواهینامه نیستند. سرهنگ آرش امیری، رئیس مرکز صدور گواهینامه پلیس راهور فراجا نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد: سه عامل اصلی برای ابطال یا اعمال محدودیت بر گواهینامه رانندگی وجود دارد؛ نخست دستور مقام قضائی، دوم رانندگی در حالت مستی یا پس از مصرف مواد مخدر و روانگردان، و سوم ارتکاب تخلفات مشمول ماده ۷ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی.
وی با اشاره به مفاد ماده ۷ گفت: این ماده شامل ۲۰ بند است که هریک محرومیت زمانی خاصی دارند. برای مثال، بند یک سه ماه، بند دو شش ماه و بند سه یک سال محرومیت بههمراه ابطال گواهینامه را در پی دارد. در صورت اعمال بند سوم، گواهینامه فرد باطل شده و یک درجه تنزل پیدا میکند؛ بهطوریکه اگر رانندهای دارای گواهینامه پایه یک باشد، به پایه دو تنزل مییابد. در مورد موتورسیکلت نیز تنها همان گواهینامه از او سلب میشود، اما محرومیت کامل از رانندگی رخ نمیدهد.
این مقام انتظامی تأکید کرد: رانندگانی که گواهینامهشان بهطور دائم ابطال میشود، تنها پس از گذشت یک سال و طیکردن دوباره دورههای آموزشی، مجاز به دریافت گواهینامه جدید خواهند بود.
پلیس توصیه میکند رانندگان با رعایت قوانین، توجه به مقررات راهنمایی و رانندگی و پرهیز از رفتارهای پرخطر در حین رانندگی، نهتنها از جرایم و نمرات منفی فاصله بگیرند، بلکه جان خود و دیگر شهروندان را نیز در برابر حوادث احتمالی بیمه کنند.
سرهنگ شریفی، رئیس اداره اطلاعرسانی پلیس راهور تهران گفت: رانندگان اگر در ۶ ماه تخلفی انجام ندهند، تمامی نمرات منفی از سابقه راننده حذف خواهد شد.
رئیس پلیس راهور فراجا، از لغو جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث و اعطای مهلت یکماهه به مالکان خودروها و موتورسیکلتها برای دریافت این بیمهنامه خبر داد. از اول خردادماه، کارت سوخت فاقدین بیمهنامه شخص ثالث غیرفعال خواهد شد.
سردار سید تیمور حسینی؛ رئیس پلیس راهور فراجا در پی مصاحبه اخیر خود با اشاره به طرح مشترک با ستاد مدیریت سوخت کشور، از لغو جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث برای کسانی که هنوز نسبت به دریافت این بیمهنامه اقدام نکردهاند خبر داد و اظهار کرد: در راستای تسهیل فرآیند دریافت بیمه شخص ثالث و بهمنظور رفاه حال شهروندان، از رئیس کل بیمه مرکزی درخواست کردم که جریمه دیرکرد بیمهنامه برای افرادی که هنوز نسبت به دریافت این بیمهنامه اقدام نکردهاند، بخشوده شود.