دیابتی ها عناب بخورند یا نه؟ | نحوه مصرف عناب برای کاهش قند خون
عناب سرشار از مواد مغذی ضروری است که آن را به یک مکمل ارزشمند برای رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت تبدیل میکند.
فواید عناب برای دیابت چیست؟
برخی از فواید عناب برای دیابت عبارتاند از:
سرشار از انواع ویتامینهای A، B و C
دارای مواد معدنی لازم برای بدن مانند کلسیم، پتاسیم و منیزیم
حاوی آنتیاکسیدانهایی مانند فلاونوئیدها (Flavonoids) و فنولیکها (Phenolics) که استرس اکسیداتیو بدن را کاهش میدهند
دارای اثرات ضد التهابی
کالری پایین
تنظیم حساسیت به انسولین
افزایش ترشح انسولین از سلولهای بتای پانکراس
تثبیت قند خون بهدلیل شاخص گلیسمی (GI) پایین آن
تنظیم متابولیسم بدن
سرشار از فیبر رژیمی که به کاهش سرعت جذب گلوکز در جریان خون کمک میکند
کمک به سلامت کبد برای تنظیم متابولیسم گلوکز در بدن
کاهش سطح گلوکز خون
کاهش سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرید که در مدیریت عوارض دیابت موثر هستند
کمک به مدیریت وزن که یکی از عوامل ایجاد دیابت نوع ۲ است
بهبود گردش خون برای کاهش خطر عوارض دیابت مانند نوروپاتی محیطی
حمایت از عملکرد کلیه
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی
تقویت سیستم ایمنی بدن برای جلوگیری از ابتلای افراد مبتلا به دیابت به بیماریهای عفونی
تنظیم فشار خون که اغلب در افراد مبتلا به دیابت دیده میشود
جلوگیری از تشکیل گلیکوزیشن پیشرفته (AGEs) که با عوارض دیابت مرتبط است
طریقه مصرف عناب برای کاهش قند خون
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، محصولات مختلفی بر پایه میوه عناب تولید شده است. با این حال، این محصولات بهدلیل داشتن مواد نگهدارنده و قند مصنوعی برای کنترل دیابت مفید نیستند. توصیه میکنیم برای اضافه کردن عناب به رژیم غذایی خود با یک متخصص غدد مشورت کنید. با این حال، بهطور کلی طریقه مصرف عناب برای کاهش قند خون به شرح زیر است:
۱. استفاده از میوه عناب بهصورت خام
شما میتوانید میوههای تازه یا خشک عناب را بهصورت خام مصرف کنید. با این حال، دقت داشته باشید که نباید در مصرف این میوه زیادهروی نکنید؛ زیرا عناب بهصورت طبیعی قند بالایی دارد و مصرف زیاد آن میتواند باعث افزایش سطح قند خون شود.
۲. نوشیدن چای عناب
برای تهیه دمنوش عناب، میوههای خشکشده عناب را حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آب داغ بجوشانید؛ سپس صاف کرده و بنوشید.
مضرات عناب برای دیابت
بهطور کلی عناب دارای قند و کربوهیدرات بالایی است؛ اما شاخص گلیسمی (GI) پایین آن باعث میشود که قند موجود در این میوه به آرامی وارد خون شده و بهسرعت قند خون را افزایش نمیدهد. از مضرات عناب برای دیابت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش قند خون در صورت مصرف بیش از اندازه این میوه
تداخل داشتن این میوه با برخی از داروها
مطالعات مختلف نشان میدهد که میوه عناب ممکن است فواید چشمگیری برای سلامتی سیستم عصبی، ایمنی و گوارش بدن داشته باشد. این خواص عبارتند از:
۱. سرشار از آنتیاکسیدان
میوههای عناب سرشار از ترکیبات آنتیاکسیدانی متعددی هستند که در درجه اول شامل فلاونوئیدها، پلی ساکاریدها و اسیدهای تریترپنیک است. آنها همچنین حاوی سطوح بالایی از ویتامین ث هستند که به عنوان آنتیاکسیدان نیز عمل میکند. آنتیاکسیدانها ترکیباتی هستند که میتوانند از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد اضافی جلوگیری کنند.
تصور میشود که آسیب رادیکالهای آزاد، عامل اصلی چندین بیماری مزمن از جمله دیابت نوع ۲، بیماری قلبی و برخی از سرطانها باشد. یک مطالعه حیوانی نشان داده که فعالیت آنتیاکسیدانی فلاونوئیدهای عناب، به کاهش استرس و التهاب ناشی از آسیب رادیکالهای آزاد در کبد کمک میکند. در واقع، بیشتر فواید میوه عناب، به محتوای آنتیاکسیدانی آن مربوط میشود.
۲. بهبود عملکرد مغز
مطالعات حیوانی نشان میدهد که مصرف عناب ممکن است عملکرد حافظه را بهبود ببخشد و به محافظت از سلولهای مغز در برابر آسیبهای ناشی از ترکیبات تخریبکننده اعصاب کمک کند. حتی تحقیقات روی موشها نشان میدهد که عصاره دانه عناب ممکن است به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر کمک کند.
با این حال برای درک کامل اینکه چگونه عصاره عناب ممکن است بر مغز و سیستم عصبی انسان تأثیر بگذارد، تحقیقات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
۳. کمک به افزایش کیفیت خواب و درمان بیخوابی
عناب در طب گیاهی به طور گسترده برای بهبود کیفیت خواب و افزایش عملکرد مغز استفاده میشود. تحقیقات اخیر هم نشان میدهند که آنتیاکسیدانهای منحصر به فرد عناب ممکن است مسئول این اثرات باشند. همچنین این میوه اغلب توسط پزشکان سنتی برای کاهش اضطراب تجویز میشود.
یک مشاور تغذیه میگوید عناب به دلیل اثر آرامبخشی که بر بدن دارد، به عنوان یک درمان طبیعی برای بیخوابی استفاده میشود. این میوه سرشار از ترکیباتی مانند سروتونین و ملاتونین است که میتواند به تنظیم الگوهای خواب و افزایش آرامش کمک کند. همچنین این میوه حاوی ساپونینهایی است که خاصیت آرامبخشی و خوابآور دارند.
چنانچه از مشکلات خواب و بیخوابی رنج میبرید، خوردن یک فنجان چای عناب را پیش از رفتن به تخت خواب امتحان کنید.
۴. کمک به حفظ سلامت قلب
عناب سرشار از پتاسیم است و سدیم کمی دارد. پتاسیم، رگهای خونی شما را شل کرده و در نتیجه، به تنظیم سطح فشار خون کمک میکند. این میوه همچنین به عنوان یک عامل ضد آتروژن عمل کرده و از رسوب چربی و گرفتگی عروق شما جلوگیری میکند.
۵. تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با سلولهای سرطانی
عناب ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و با رشد سلولهای سرطانی مبارزه کند. یک مطالعه بررسی کرده که پلیساکاریدهای عناب، که قندهای طبیعی با خواص آنتیاکسیدانی هستند، ممکن است رادیکالهای آزاد را دفع کنند، سلولهای مضر را خنثی کنند و التهاب را کاهش دهند. کاهش سطح التهاب و رادیکالهای آزاد میتواند به پیشگیری از انواع بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲ کمک کند.
مطالعه دیگری نشان میدهد که لیگنینهای موجود در عناب، نوعی فیبر با خواص آنتیاکسیدانی، تولید سلولهای ایمنی را تقویت میکند و سرعت خنثیسازی ترکیبات مضر توسط این سلولها را افزایش میدهد. مطالعهای که روی موشهای آزمایشگاهی انجام شد، نشان داد که عصاره عناب، سلولهای ایمنی بدن به نام سلولهای کشنده طبیعی را تقویت کرده و در نتیجه، سلولهای مهاجم مضر را از بین میبرد.