طرز تهیه حلوای سیب مجلسی؛ دسر محبوب پاییز
حلوای سیب یکی از خوشعطرترین و لطیفترین انواع حلوا هستش که طعم ملایم سیب و رایحه کره یا روغن مایع رو با شیرینی دلچسب آرد برشته ترکیب میکنه. این حلوا معمولاً برای عصرهای سرد یا مناسبتهای خاص درست میشه و رنگ طلایی و بوی دلپذیرش باعث میشه مثل یک دسر مجلسی چشمگیر به نظر بیاد. سیب پورهشده در این حلوا، هم شیرینی طبیعی ایجاد میکنه و هم بافتی نرم و مرطوب بهش میده تا هنگام سرو روی زبان بهراحتی آب بشه و طعمش تا مدت طولانی بمونه.
برای تهیه حلوای سیب، اول سیبها رو پوست بگیرین و خرد کنین، بعد با کمی آب بپزین تا نرم بشن و پوره کنین. آرد رو با کره روی حرارت ملایم تفت بدین تا رنگش طلایی و بوش بلند شه، بعد پوره سیب رو اضافه کنین و هم بزنین تا کاملاً یکدست بشه.
شکر رو کمکم بریزین و هم بزنین تا حل بشه و مایه براق و لطیف بشه. در ادامه زعفروندمکرده و گلاب رو اضافه کنین تا رنگ و عطر دلانگیز حلوای سیب کامل بشه. وقتی مایه حلوا غلیظ شد و از کف ظرف جدا شد، حرارت رو خاموش کنین، بذارین کمی خنک بشه و بعد با قالب یا قاشق شکل بدین و تزیین کنین.
مواد اولیه برای تهیه حلوای سیب درختی
مواد اولیه مقدار مورد نیاز
سیب درختی (ترجیحا زرد) ۳ عدد متوسط
آرد گندم ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
کره یا روغن سرخ کردنی نصف لیوان فرانسوی دستهدار
شکر نصف لیوان فرانسوی دستهدار
زعفران (دم کرده غلیظ) ۲ قاشق غذاخوری
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
خلال پسته و خلال بادام و پودر دارچین برای تزیین حلوای سیب
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۲۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت حلوای سیب: ۴۰ دقیقه
مرحله اول: مواد اولیه رو آماده کنین
در اولین مرحله از طرز تهیه حلوای سیب درختی، قبل از شروع کار، سیبها رو با دقت بشورین و پوست بگیرین. هستههاش رو دربیارین تا پوره خوشبو و صافتری آماده بشه. سیبها رو کنار بذارین تا آماده پخت بشن.
زعفرون رو دم بذارین. رشتههای زعفرون رو کمی بسابین، بعد با یکی دو قاشق آب جوش مخلوط کنین و چند دقیقه درش رو بذارین تا رنگ و بوش باز بشه. کره یا روغن مایع رو هم از یخچال بیرون بذارین تا نرم بشه. آرد، شکر، گلاب و مواد تزئین رو دمدست بذارین تا موقع کار چیزی کم نیاد.
مرحله دوم: پوره سیب رو درست کنین
سیبهای آماده شده رو خرد کنین و داخل یه قابلمه با کمی آب بریزین. حرارت رو ملایم بذارین تا سیبها نرم بشن و آبشون کمکم کشیده بشه. گاهی با قاشق چوبی هم بزنین تا یکنواخت پخته بشن و تهنگیر نشن.
وقتی سیبها کاملاً نرم شدن، از روی حرارت بردارین و با گوشتکوب یا مخلوطکن له کنین تا پورهای صاف و یکدست بشه. بذارین پوره کمی خنک بشه.
مرحله سوم: آرد حلوا رو تفت بدین
آرد رو داخل یه تابه سنگین یا قابلمه بریزین و با حرارت ملایم تفت بدین. هم زدن رو قطع نکنین تا آرد بهصورت یکنواخت رنگ بگیره. وقتی رنگش کرمی مایل به طلایی شد و بوی خامیاش کاملاً رفت، کره یا روغن مایع سرخ کردنی رو اضافه کنین و حسابی هم بزنین تا همه دونههای آرد با چربی آغشته بشن. این ترکیب پایهی لطافت حلوای سیبه.
مرحله چهارم: پوره سیب رو اضافه کنین
بعد از اینکه آرد با کره ترکیب شد، پوره سیب گرم رو کمکم اضافه کنین و دائم هم بزنین. نباید پوره یک دفعه داخل قابلمه بریزین چون آرد گلوله میشه. با هر بار اضافهکردن پوره، حلوا رو هم بزنین تا مخلوط صاف و یکدست بشه. رنگ حلوا کمکم طلاییتر و عطرش شدیدتر میشه.
مرحله پنجم: شکر رو اضافه کنین
وقتی آرد و پوره سیب به خوبی با هم ترکیب شد و بافتش صاف و نرم شد، شکر رو به صورت تدریجی اضافه کنین. اینکار باعث میشه شکر یکنواختتر ذوب شه و تهنگیره. در این لحظه حرارت باید ملایم باشه چون اگر زیاد بشه، شکر سریع کاراملی میشه و رنگ حلوایسیب تیرهتر از حد مطلوب درمیاد.
بعد از چند دقیقه همزدن، مخلوط کمکم براق میشه و حالت لطیف و چسبندهای پیدا میکنه. اگر دیدین مایه هنوز خشک یا زبره، دو سه قاشق کره ذوبشده رو اضافه کنین تا بافتش به لطافت مناسب برگرده.
مرحله ششم: زعفرون و گلاب رو اضافه کنین
زعفروندمکرده رو کمکم بریزین تا رنگش در کل مخلوط پخش شه و بوی گرم و خوشایندش آزاد شه. همزدن در این مرحله خیلی مهمه؛ چون باعث میشه رشتههای رنگ نارنجی زعفرون یکنواخت پخش بشن و حلوای سیب رنگ طلایی ملایم بگیره.
بعد از یکی دو دقیقه، گلاب رو اضافه کنین. گلاب نباید زیاد بجوشه چون بوش میپره، پس فقط در حد ترکیب شدن هم بزنین و بعد حرارت رو کم کنین تا مواد چند دقیقه استراحت کنن و همه رایحهها با هم یکی بشن. در این حالت حلوای سیب باید قوام گرفته باشه، یعنی وقتی قاشق از وسطش رد میشه، رد آروم بسته میشه و سطحش براق و نرم میمونه.
مرحله هفتم: حلوا سیب رو روی حرارت ملایم هم بزنین تا جمع بشه
در این مرحله از طرز تهیه حلوای سیب باید با صبوری حلوا رو دائم هم بزنین تا آرد، سیب و کره کاملاً ترکیب بشن. وقتی دیدین حلوا از دیوارههای قابلمه جدا شد و وسط ظرف جمع شد، یعنی بافتش کاملاً جا افتاده. رنگش باید طلایی براق و بافتش هم نرم و کشدار بشه.
مرحله هشتم: حلوای سیب رو شکل بدین و تزئین کنین
حلوای سیب رو از روی حرارت بردارین و کمی بذارین تا ولرم بشه. حالا با قاشق یا قالب فرم بدین. میتونین داخل ظرفهای کوچک، قالب سیلیکونی یا حتی بشقابهای طرحدار بریزین. روی حلوا رو با خلال بادام (طرز تهیه خلال بادام) و خلال پسته (طرز تهیه خلال پسته) یا پودر دارچین تزئین کنین تا زیباتر بشه.
مرحله آخر: حلوای سیب رو سرو کنین
اگه دوست دارین حلوای سیب رو گرم سرو کنین، همون لحظه حلوا رو تو ظرف بذارین چون بوی زعفرون و سیبش قویتره. اگه دوست دارین خنکتر باشه، ظرف رو حدود نیم ساعت داخل یخچال بذارین تا کمی سفتتر بشه. برای نگهداری، درب ظرف رو ببندین و در یخچال بذارین؛ تا سه چهار روز عطر و طعمش کاملاً تازه و دلانگیز میمونه.
برای نگهداری حلوا، بزارین کاملاً سرد بشه، بعد در ظرف شیشهای دربسته تو یخچال بذارین تا عطرش حفظ بشه و روغنش جدا نشه.
اگه خواستین حلوا رو قالب بزنین، مایه رو وقتی هنوز گرم و قابل شکلدهیه منتقل کنین. چون بعد از سرد شدن فرمپذیریش کمتر میشه.
فوت و فنهای خوشمزه شدن حلوای سیب
برای داشتن رنگ بهتر در طرز تهیه حلوای سیب باید از چه نوع سیبی استفاده کنین؟
برای طرز تهیه حلوای سیب، سیب قرمز یا سیب زرد مناسبتره چون رنگ طبیعی خودش رو به حلوا میده و باعث میشه ظاهر حلوا شفاف و زیبا بشه، بهخصوص وقتی زعفرون اضافه کنین.
حلوای سیب رو بعد از درست کردن باید چقدر بذارین تا خنک بشه؟
وقتی کار پخت تموم شد، بذارین حدود نیم ساعت در دمای محیط یا ده دقیقه در یخچال بمونه تا بافتش سفتتر شه و موقع سرو شکل خودشو حفظ کنه.
بافت حلوای سیب در حالت درست باید چهجوری باشه؟
بافتش باید نرم، یکدست و قابل فرم دادن باشه؛ نه اونقدر شل که پخش شه و نه اونقدر سفت که ترک بخوره، مثل خمیری لطیف که با قاشق راحت شکل میگیره.
آیا میتونین در طرز تهیه حلوای سیب از شکر قهوهای استفاده کنین؟
بله، شکر قهوهای باعث میشه رنگ حلوا کمی تیرهتر و طعمش کاراملیتر بشه، ولی باید دقت کنین میزانش زیاد نباشه چون ممکنه مزه سیب رو تحتتأثیر قرار بده.
اگه بخواین حلوای سیب رو قالبی کنین، باید چه نکاتی رو رعایت کنین؟
قبل از قالب زدن، اجازه بدین حلوا کاملاً خنک شه و بافتش منسجم بشه؛ بعد با قاشق کوچیک داخل قالب بریزین و سطحش رو صاف کنین تا شکلش موقع برگردوندن خراب نشه.