یه عمر اشتباهی از روغن زیتون استفاده می کردیم | روغن زیتون برای سرخ کردن مناسبه؟
کارشناسان مرکز مشاوره مصرف کنندگان در ایالت بایرن آلمان گزارش دادند که هر روغنی دارای نقطه ای است که به آن نقطه دود می گویند و هر چه این نقطه بالاتر باشد، روغن مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارد و بنابراین برای استفاده و سرخ کردن مناسب است.
کارشناسان این مرکز توضیح دادند که روغن آفتابگردان و روغن کلزا دارای درصد بالایی از اسید اولئیک تک غیراشباع هستند که باعث می شود توانایی بالایی در تحمل دمای بالا داشته باشند و به همین دلیل می توان از آنها برای سرخ کردن استفاده کرد.
اگرچه روغن نارگیل و روغن نخل مقاومت بالایی در برابر حرارت دارند، اما برای سرخ کردن مناسب نیستند. ترکیب آنها به خوبی روغن آفتابگردان، روغن کلزا یا روغن های تصفیه شده نیست.
همچنین روغن های فشرده سرد به دلیل دود کمی که دارند برای سرخ کردن مناسب نیستند، اما برای سس سالاد و غذاهای سرد مناسب هستند.
حال، از آنجایی که میدانید تقلب در صنعت روغن زیتون در سراسر جهان گسترده است، احتمالاً از خود میپرسید که چگونه میتوانید روغن زیتون بکر و اصل را از نوع تقلبی تشخیص دهید؟
روغن زیتون چه نوع ماده ای است؟
قبل از ذکر هر توضیحی بهتر است با ماهیت روغن زیتون آشنا شویم. روغن زیتون از زیتون تازه استخراج میشود و یک کالای محبوب در سراسر جهان است، درست به همین دلیل کلاهبرداری در آن بسیار اتفاق میافتد و افراد به صورت غیراخلاقی، از آن کسب درآمد میکنند.
در واقع روغن زیتون یک ماده فوق العاده محبوب است که در سراسر جهان یافت میشود. این ماده خوشمزه، همه کاره است و به عنوان یک نوع چربی سالم شناخته میشود. استفاده از روغن زیتون بکر یا اصل به این معنی است که از محافظت از بدن در برابر بیماریهای قلبی، جلوگیری از افزایش چربی، التهابها و بیماریهای سیستم عصبی مرکزی بهره مند شده اید. این موارد دقیقاً همان مزایای سلامتی هستند که از روغنهای زیتون غیر اصل و تقلبی دریافت نمیکنید.
طعم، رنگ و بوی روغن زیتون اصل و بکر میتواند به طور قابل توجهی بر اساس محل شکل گیری، روشهای کشاورزی مورد استفاده برای حفظ و تغذیه درختان با توجه به گیاهان و جانوران اطراف و البته خود فرآیند آسیاب، متفاوت باشد. در واقع روغن زیتون در ابتدا در میوه زیتون وجود ندارد، اما در طی فرآیند آسیاب، در سطح مولکولی آن شکل میگیرد.
فرق روغن زیتون اصل با تقلبی و روشهای تشخیص آن
بدیهی است که شما نمیخواهید از روغن زیتون بد یا بی کیفیت در آشپزی خود استفاده کنید. بنابراین، باید قدرت تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی را داشته باشید تا از فریب خوردن خود جلوگیری کنید. در این بخش به روشهایی اشاره میکنیم که به وسیله آنها بتوانید فرق روغن زیتون اصل با تقلبی را متوجه شوید.
آن را بو کنید و کمی بچشید
روغن زیتون تقلبی با یک آزمایش حسی ساده خودش را نشان میدهد. مقداری از آن را در یک قاشق بریزید و به صورت مستقیم بو کنید. روغن زیتون اصل و بکر باید رنگ روشنی داشته باشد و بوی تازگی بدهد. بنابراین، از چیزی که بوی کپک زدگی میدهد و یا حتی بی بو است، اجتناب کنید. ضمناً روغن زیتون تقلبی، رنگی کدر و حالتی چرب و مومی شکل دارد.
علاوه بر بوییدن، یکی دیگر از روشهای تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی، چشیدن است. زمانی که در حال چشیدن روغن زیتون هستید، باید مزههایی از گیاه و میوه زیتون را تشخیص دهید. به این صورت که مزه باید با عطر ملایم علف و گیاه شروع شود و با کمی تلخی و حالت گزگز و فلفلی در پشت گلویتان تمام گردد. البته این را باید بگوییم که بو و طعم، تنها معیارهای سنجش کیفیت روغن زیتون نیستند!
بررسی بطری روغن زیتون
به بطری روغن زیتون توجه کنید
روغن زیتون باید در مکانی تاریک و خنک نگهداری شود، بنابراین اگر بطری آن شفاف است، بهتر است از آن برند دوری کنید. این بدان معنا نیست که هر بطری روغن زیتون گران قیمتی که پیدا میکنید، قطعاً معتبر و حاوی روغن زیتون اصل نیست. علاوه بر این، روغن زیتون باید در یک بطری شیشه ای بسته بندی شود. یک بطری پلاستیکی آنقدر نامناسب است که از روغن زیتون در برابر گرما، نور و یا رطوبت محافظت نمیکند. از آنجایی که بهتر است روغن زیتون را خیلی سریع بعد از باز کردن بطری مصرف نمایید، خالی از لطف نیست که یک بطری کوچک را به یک بطری بزرگ ترجیح دهید، با این کار در هزینه نیز صرفه جویی میکنید.
جزئیات برچسب روی بطری را با دقت بخوانید
تنها به این دلیل که بر روی برچسب بطری روغن زیتون نوشته شده در یک مکان خاص، بسته بندی شده است، به این معنی نیست که زیتون در آنجا رشد کرده یا حتی روغن در آن مکان تولید شده است. میوه و روغن زیتون را میتوان در یک کشور تهیه کرد و سپس برای بسته بندی به کشور دیگری فرستاد. پس به برچسب آن با دقت نگاه کنید تا متوجه شوید روغن زیتون دقیقاً کجا تولید شده است.
قیمت را در نظر بگیرید
روغنی که قبل از رسیدن زیتون از این میوه به دست میآید، کیفیت بسیار بالاتر و طعم شگفت انگیزتری دارد. از آنجایی که سازنده، روغن بسیار کم تری از زیتون نارس تولید میکند، این روغن را گران تر میفروشند. بنابراین، اگر به برچسب آن توجه و از قیمتهای مقرون به صرفه خودداری کنید، میتوان گفت که احتمالاً بهتر میتوانید به روغن زیتون اصل و بکر دست یابید. در مقابل، اگر محصول ارزان باشد، ممکن است روغن زیتون اصلی نباشد. پس به این روش تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی به عنوان سرمایه گذاری برای سلامتی خود فکر کنید!
آزمایش روغن زیتون در یخچال
روغن زیتون را در یخچال آزمایش کنید
این آزمایش، چربیهای غیراشباع را که عمدتاً در روغن زیتون هستند نشان میدهد. بنابراین، اگر روغن زیتون واقعی و فوق بکر را در یخچال قرار دهید، مات، سفت و غلیظ میشود. گرچه تست یخچال روش مطمئنی برای تشخیص روغن زیتون اصل از تقلبی نیست اما تناقضی که وجود دارد را نمایان میکند. پس اگر روغن زیتون خود را در یخچال بگذارید و شفاف بماند و به راحتی ریخته شود، به احتمال زیاد روغن زیتون شما تقلبی است.
درباره برند یا فروشنده روغن زیتون تحقیق کنید
یکی از بهترین کارهایی که میتوانید انجام دهید تا از خرید درست خود مطمئن شوید، تحقیق در مورد برند یا فروشنده روغن زیتون است. همچنین میتوانید به بررسی نظرات افرادی بپردازید که محصولات آن برند یا فروشنده را خریداری کرده اند، زیرا این امر میتواند به شما در راستای خرید آن کمک کند، به این صورت که متوجه میشوید آیا آن افراد از روغنی که دریافت کرده اند، راضی بوده اند یا رضایت نداشتند.
قابل اشتعال بودن روغن زیتون اصل را امتحان کنید
روغن زیتون اصل و بکر باید به اندازه ای قابل اشتعال باشد که یک چراغ را روشن نگه دارد. همچنین بدون ایجاد دود قابل توجهی میسوزد. بنابراین، اگر روغن زیتون شما یک فتیله را روشن نمیکند یا دود زیادی تولید میکند، میتوانید مطمئن شوید که روغن زیتون شما تقلبی است. روغنهای زیتون محلی همیشه در تمام آزمونهای علمی سربلند بیرون آمدند. بنابراین، بد نیست به صورت محلی خرید کنید.