کالابرگ مرحله سوم آماده واریز شد ؟ | خبر مهم مجلس از پرداخت کالابرگ نوبت جدید
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با انتقاد از نحوه محاسبه دهکبندی خانوارها، خواستار بازنگری وزارت تعاون و دستگاههای مرتبط شد.
آرا شاوردیان با اشاره به گلایههای مردم از وضعیت نامناسب دهکبندیها گفت: بررسیها نشان میدهد که دهکبندی خانوارها صرفاً براساس درآمد، گردش مالی و موجودی حسابهای بانکی انجام میشود که این روش کاملاً نادرست است چرا که ممکن است فردی در یک مقطعی به درآمد بالایی برسد اما مستاجر باشد.
وی افزود: برخی افراد حقوقبگیر هستند اما به دلایلی مانند دریافت وام یا قرض، گردش مالی بالایی دارند یا خودرو که کالای مصرفی محسوب میشود را در اختیار دارند، اما ثروتمند نیستند و حتی ممکن است مستاجر یا کارمند معمولی باشند؛ با این وجود صرفاً به دلیل حقوق دریافتی، در دهکبندی نادرست جای میگیرند این در حالی است که برخی افراد نیز چندین آپارتمان دارند اما چون بازنشسته و درآمد حقوقی پاییتی دارند، همچنان یارانه و کالابرگ دریافت میکنند، این نمونهها نشان میدهد که معیارهای فعلی دهکبندی تصویر واقعی از داراییها و ثروت مردم ارائه نمیدهند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد:بطور مثال برخی افراد به عنوان تنخواهدار شرکتها، مبالغی را برای انجام امور جاری دریافت و گردش میدهند، اما این مبالغ جزو درآمد شخصی آنها حساب شده و باعث تغییر دهکشان میشود. این موضوع منجر به حذف ناعادلانه برخی خانوارها از دریافت یارانهها و کالابرگ شده است. بنابراین بررسی وضعیت مالی، ثروت و دارایی افراد باید دقیقتر و مبتنی بر داراییهای اساسی مانند خانه و املاک باشد.
شاوردیان در پایان با تأکید بر ضرورت بازنگری در نحوه دهکبندی، از وزارت تعاون، کار و دستگاههای مسئول خواست هرچه سریعتر اقدام کنند و معیارهای عادلانهتری جایگزین روش فعلی شود تا عدالت در حمایتهای دولتی رعایت گردد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس با اشاره به اینکه مبلغ یارانه باید بر اساس قانون و متناسب با تورم افزایش یابد، گفت: معیارهای دهک بندی باید با توجه به واقعیت موجود در جامعه تغییر کند.
سیدسلمان ذاکر با اشاره به گلایه مندی مردم به معیارهای دهک بندی و اعتراض ها درباره حذف یارانه خانوارها، گفت: همواره از مردم خواسته می شود در عرصه های مهم حضور داشته باشند اما وقتی صحبت از کمک مالی می شود، می گوییم ما باید تصمیم بگیریم چه کسی داراست و چه کسی ندار!؟. بر این اساس به حساب های مردم سَرَک می کشیم و نیت خوانی می کنیم. بطور مثال گاها مردم خودرویی را خریداری کرده اند اما بخاطر بدهی و قرض، سریعا وسیله نقلیه خود را فروخته اند و یک ریال در جیب ندارند اما همین گردش حساب، سبب جابجایی دهک و نهایتا حذف خانوار شده است.
وی ادامه داد: افرادی که توانایی مالی دارند می توانند بر اساس خوداظهاری از دریافت یارانه انصراف دهند اما در حالت عادی نباید به مردم تهمت بزنیم و نهایتا تضعیفشان کنیم و بگوییم که می خواهیم یارانه شما را قطع کنیم!. چنین رفتارهایی با کرامت انسانی ایرانیان و دولت ما مغایرت دارد لذا باید فکر اساسی کرد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دوازدهم با اشاره به اینکه افراد متمول و دارا را می توانند از دریافت یارانه کنار گذاشته شوند، افزود: اما یک سری دهک ها مانند 1 تا 3 از توان مالی برخوردار نیستند؛ در این میان دهک های دیگر از 4 تا 9 نیز نیازمند برنامه ریزی هستند زیرا هر کدام دارای مسائلی هستند و متناسب با آنها باید رفتار و کمک کرد.
ذاکر تصریح کرد: آنقدر تورمر افزایش یافته که سبب شده افراد در دهک 9 نیز توانایی و قدرت خرید خود را از دست بدهند؛ به عنوان مثال یک قلم کالای اساسی در سال 1404 بیش از 120 درصد افزایش یافته لذا در چنین شرایطی چه انتظاری داریم افراد در دهک 9 بتوانند نیازهایشان را به راحتی تامین کنند.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: نماینگان مردم در مجلس تاکید داشتند مبلغ یارانه باید بر اساس قانون و متناسب با تورم افزایش یابد اما متاسفانه این اقدام را انجام نمی دهند؛ همچنین در مورد کالا برگ نیز صراحتا ذکر شده به طور مستمر ارائه شود اما یکی دو بار این موضوع انجام شد و نهایتا عنوان می شود تاریخ بعدی اعلام خواهد شد.
ذاکر در ادامه، اظهار کرد: معیارهای دهک بندی باید با توجه به واقعیت موجود در جامعه تغییر کند؛ به عبارتی باید واقعیت زندگی مردم را ببینیم. مثلا به خانواری گفته می شود شما در دهک 8 قرار دارید اما واقعیت زندگی آنها در این سطح قرار ندارد.
وی با اشاره به اینکه باید شرایط رفاه نسبی برای مردم و جامعه ایجاد شود، تصریح کرد: ما باید مردم را در آرامش نسبی قرار دهیم تا محتاج نباشند زیرا با چنین رویه ای نمی توان حتی انتظار پیشرفت و تحول در کشور داشت؛ متاسفانه به دلیل تورم، افراد کم درآمد و بی درآمد افزایش یافته اند و جوانان نمی توانند خانواده تشکیل دهند و ازدواج کنند.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برخی اقدامات سبب کاهش اعتماد مردم و از بین رفتن سرمایه اجتماعی می شود، خاطرنشان کرد: بدون شک این نوع دهک بندی صرفا سبب بروز مشکلات و افزایش گلایه مندی ها و نهایتا به ضرر مردم می شود؛ مسئله مذکور نمایندگان، دولتمردان و مسئولان را درگیر خود کرده و این مهم در حالیست که باید طور دیگری رفتار شود.
با وجود انتشار برخی اخبار درباره آغاز مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی، بررسیها نشان میدهد فعلاً هیچ تصمیم تازهای برای ادامه این طرح گرفته نشده است؛ نه منابع مالی آن تأمین شده، نه مصوبهای در هیأت دولت ابلاغ شده و نه خبری از واریز جدید است.
در روزهای اخیر، برخی رسانهها از آغاز مرحله سوم طرح کالابرگ الکترونیکی خبر دادهاند؛ اخباری که هنوز از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأیید نشده و پیگیریها نیز خلاف آن را نشان میدهد.
طرح کالابرگ الکترونیکی از اسفندماه سال گذشته بهصورت رسمی کلید خورد. در مرحله اول، سرپرستان خانوار تحت پوشش نهادهای حمایتی ۵۰۰ هزار تومان اعتبار دریافت کردند و کمی بعد، دهکهای چهار تا هفت هم بهازای هر نفر ۳۵۰ هزار تومان دریافت کردند. این اعتبار تنها برای خرید کالاهای اساسی از گروههای مشخصی، چون لبنیات، پروتئین و خواربار قابل استفاده بود. مرحله دوم نیز در هفتههای پایانی فروردینماه امسال با همان اعتبار اجرا شد و بنا بر اعلام رسمی، اعتبار هر دو مرحله تا پایان خردادماه معتبر است.
در این میان، شایعه آغاز مرحله سوم کالابرگ از امروز، باعث سردرگمی برخی از شهروندان شده، اما بررسیها و پیگیریهای خبرنگار تابناک از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان میدهد که فعلاً هیچ مرحله جدیدی کلید نخورده و خبری از واریز اعتبار جدید نیست. نکته مهم اینکه تاریخ پایان خردادماه که در برخی خبرها بهعنوان پایان اعتبار مرحله سوم مطرح شده، در واقع مربوط به همان مراحل اول و دوم است؛ نه مرحله جدیدی.
از سوی دیگر، مشکل اصلی اجرای مرحله سوم، یعنی بحث تامین مالی، هنوز پابرجاست. به گونهای که سخنگوی طرح کالابرگ هم پیشتر صراحتاً اعلام کرده بود که آغاز مرحله سوم منوط به تصویب در هیأت دولت و تأمین منابع مالی آن است. به گفته او، اجرای این مرحله صرفاً پس از ابلاغ رسمی دولت و اطلاعرسانی روابط عمومی وزارت تعاون انجام میشود.
احمد میدری، وزیر تعاون، نیز اخیراً با لحنی محتاطانه از نبود منابع مالی کافی سخن گفته و تصریح کرده که حذف یارانه دهکهای پردرآمد که بهعنوان یکی از راههای تأمین منابع مطرح بوده، فعلاً اجرایی نیست. عضو هیئت دولت، پیشنهاد داده که برای اجرای طرح در سال جاری، ۱ تا ۲ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت شود تا تأمین اعتبار آن تضمین شود. وزیر بر اهمیت امنیت غذایی و نیاز فوری به منابع مالی تأکید کرده و امید بسته که همچون سال گذشته، دولت راهی برای تأمین اعتبار بیابد.
به این ترتیب، خبرهای مربوط به آغاز مرحله سوم کالابرگ از امروز، نهتنها پایه رسمی ندارد، بلکه با واقعیات مالی و اجرایی نیز همخوانی ندارد و تا زمانی که تکلیف منابع مالی طرح با مصوبه هیئت دولت، روشن نشود و تصمیم دولت بهصورت رسمی اعلام نگردد، نباید انتظار اجرای مرحله جدید را داشت ولی همچنان اعتبار مراحل اول و دوم تا پایان خردادماه، برقرار و قابل استفاده برای مردم است.