اطلاعیه مهم بنزینی برای دارندگان کارت سوخت
حداکثر سقف زمانی و حجمی ذخیره بنزین در کارت سوخت مشخص شد.
حداکثر میزان و مدتزمان ذخیره سهمیه بنزین در کارت سوخت به شرح زیر است:
- سهمیه بنزین یارانهای (۱۵۰۰ تومانی)
- سقف حجم ذخیره: حداکثر ۳۶۰ لیتر
- مدت اعتبار: تا ۶ ماه؛ اگر مصرف نشود، پس از این مدت منقضی میشود
- سهمیه بنزین آزاد (۳۰۰۰ تومانی)
۷۰ تا ۱۰۰ لیتر (متفاوت در انواع گزارشها):
برخی منابع «۱۰۰ لیتر» ذخیره میشود که ماهانه صفر میشود و قابلیت ذخیره بیشتر ندارد .
ذخیرهسازی ندارد؛ اگر آخر ماه مصرف نشود، سهمیه آزاد حذف میشود
نکات مهم
اگر بیشتر از ۳۶۰ لیتر سهمیه یارانهای ذخیره کردهاید، یا بیشتر از ۶ ماه گذشته، سهمیه اضافی سوزانده شده و شارژ جدید نخواهد شد.
سهمیه آزاد هر ماه پاک میشود و امکان ذخیره ندارد
عباس باصفا، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآرودههای نفتی در جریان آغاز اجرای آزمایشی طرح انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی در مورد اینکه آیا این طرح برای مردم زحمتی ایجاد نمیکند، گفت: زحمتی ایجاد نمیکند و کار را هم راحتتر خواهد کرد، بر اساس بند ب قانون بودجه میگوید، امکان انتقال سهمیه سوخت از کارت سوخت به کارت بانکی برای مالکان خودرو فراهم شود.
وی در گفتگو با فارس بیان داشت: اگر این طرح را بتوانیم اجرایی کنیم، یکی از ابزارهای سه یا چهارگانه ما در زمینه سوخت رسانی انجام خواهد شد.
به گفته باصفا، یکی از این روشها استفاده از اپلیکیشن موبایل است که استفاده و دیگری استفاده از وچر و استفاده از خود کارت سوخت و استفاده از کارت بانکی است.
به گفته مدیر سامانه هوشمند سوخت، اگر فرد کارت سوخت به همراه نداشته میتواند از طریق توکن یا از طریق اپ موبایل سوخت گیری انجام دهد و مشکلی در این زمینه ندارد و به تدریج که افراد از طریق کارت بانکی یا اپ موبایل سوختگیری انجام دهند میتوانیم رصد و پایش کنیم که هر کس چند لیتر سوخت در روز مصرف میکند.
وی گفت :با کار خود را شروع کردیم مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد سازمانهای زیادی دخیل هستند از جمله سازمان پدافند غیرامل مرکز مدیریت راهبردی افتا و بانک مرکزی که باید مجوزها را بدهند یعنی از لحاظ فنی و امنیتی باید سازمان پدافند غیرعامل به مجموعه افتا مجوز بدهد و از نظر سیستم بانکی باید بانک مرکزی مجوزها را به ما بدهد هرچه سریع این طرح را میتوانیم اجرایی کنیم.
با صفا گفت: فایده اجرایی طرح این است که قطعاً از قاچاق سوخت جلوگیری میکند و میزان قاچاق سوخت کم میشود زیرا بخشی بخش زیادی از قاچاق سوخت توسط کارتهای آزاد جایگاهها یا اضطراری انجام میشد اگر آنها را اگر انتقال سهمیه سوخت به کارت ملی افراد و کارت بانکی افراد انجام شود، هر کس از طریق کارت سوخت یا کارت بانکی یا اپ موبایل و یا وُچر سوخت گیری انجام میدهد و کم کم کارت های اضطراری جایگاه را کم و حذف میکنیم.
وی گفت البته فعلاً برنامهای نداریم تا اینکه طرح به صورت کامل اجرا نشده فعلاً نمیتوانیم کارتهای جایگاه را حذف کنیم و طرح به صورت آزمایشی انجام میشود باید مجوزهای لازم گرفته شود و فرایندهای آزمایشی زمان بر است، ما از طرف شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی مشکلی نداریم، طرحها باید ارائه شود و از نظر فنی بررسی شود این یک ابزار سوخت رسانی است و آنچه که در برنامه کلان داریم این یکی از ابزارهاست و باید به طور کامل اجرا شود.
مسئلهای که این روزها توجه بسیاری را به خود جلب کرده، تصمیم جدید دولت برای یارانه بنزین است.
هدف اصلی در این تصمیمگیری، حرکت به سمت توزیع عادلانه یارانه انرژی و مدیریت مصرف است. اما آیا این اقدام میتواند باعث تحول شود یا بحرانی جدید ایجاد کند؟
یکی از روشهایی که در این تصمیم جدید مدنظر قرار گرفته، تعرفهگذاری پلکانی دوپلهای است. در این مدل، به هر کد ملی سهم مشخصی از یارانه انرژی اختصاص داده میشود و کسانی که بیشتر از الگوی تعریفشده مصرف کنند، هزینه بیشتری میپردازند. این اقدام باعث بهینهسازی مصرف انرژی میشود و هدف اصلی آن، عدالت در توزیع یارانه میان مصرفکنندگان مختلف است.
غلامرضا توکل، نماینده سروستان در مجلس، درباره اجرای این مدل تعرفهگذاری گفت: «هرگونه سیاستی که در حوزه انرژی به اجرا گذاشته شود باید دو هدف را دنبال کند: اول، ایجاد عدالت در توزیع یارانه انرژی و دوم، مدیریت مصرف. بر این اساس، کسانی که خارج از الگوی تعریفشده مصرف میکنند، موظف به پرداخت بهای واقعی و نزدیک به قیمت صادراتی انرژی خواهند بود.»
توکل معتقد است که یارانه انرژی نباید به کسانی تعلق گیرد که بدون هیچ حساسیتی مصرف میکنند. وی تاکید کرد: «یارانه فقط به مصرف منطقی و متعارف اختصاص داده میشود. کسانی که داخل الگو مصرف میکنند، میتوانند از انرژی یارانهای بهرهمند شوند، اما سایر افراد باید هزینه واقعی مصرف خود را پرداخت کنند.»
یکی از نکات مهم دیگر در این طرح، توجه به جمعیت خانوادهها و ایجاد امکان مدیریت سهمیه انرژی توسط افراد است. توکل درباره این موضوع اظهار داشت: «هر فرد دارای سهم مشخصی از انرژی یارانهای است که میتواند آن را مدیریت کند. افراد صرفهجو این قابلیت را دارند که سهمیه خود را به دیگران بفروشند و کسانی که مصرف بالاتری دارند، مجبور به خریداری انرژی اضافی هستند.»
به گفته نماینده سروستان، عامل جمعیت نیز در تخصیص یارانه انرژی لحاظ شده است. خانوادههایی با جمعیت بالا سهم بیشتری دریافت خواهند کرد. وی افزود: «این سیاست به کاهش ضریب جینی و بهبود عدالت اقتصادی کمک میکند و موجب بهینهسازی مصرف انرژی خواهد شد.»
اصلاح شیوه پرداخت یارانه بنزین میتواند مقدمه افزایش قیمت بنزین باشد؛ اما این طرح قرار است چگونه اجرا شود و شیوه اجرای آن چه تغییراتی را رقم خواهد زد.