طرز تهیه باسترما پلو با گوشت گوسفندی: غذای مجلسی و اصیل آذری
آیا به دنبال یک دستور پخت مجلسی و کمنظیر برای مهمانیهای خود هستید؟
طرز تهیه باسترما پلو با گوشت گوسفندی یکی از اصیلترین غذاهای آذربایجانی است که عطر و طعم بینظیرش، هر سفرهای را باشکوهتر میکند. در این مقاله جامع و کاربردی، از سیر تا پیاز پخت این پلوی خوشمزه را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید با رعایت نکات طلایی، یک باسترما پلوی حرفهای و به یادماندنی تهیه کنید. این غذا که در اصل با گوشت اردک یا مرغ پخته میشود، با گوشت گوسفندی (به ویژه گردن و ماهیچه) طعمی متفاوت و فوقالعاده لذیذ پیدا میکند.
مواد لازم برای باسترما پلو با گوشت گوسفندی (برای ۴ نفر)
برای شروع این ماجراجویی آشپزی، ابتدا مواد لازم را آماده کنید. اندازهها به گونهای تنظیم شدهاند که بیشترین کیفیت و طعم را تضمین کنند.
گوشت گوسفندی (گردن یا ماهیچه) ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم از گوشت تازه و باکیفیت استفاده کنید.
برنج ایرانی مرغوب ۴ پیمانه برنج را حتماً از قبل خیس کنید.
پیاز بزرگ ۲ تا ۳ عدد برای پخت گوشت و همچنین تهیه پیاز داغ.
کره محلی یا پاستوریزه ۱۰۰ گرم طعم اصلی باسترما پلو به کره است.
زعفران دمکرده غلیظ به میزان لازم برای عطر و رنگ بینظیر.
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به میزان لازم برای مزهدار کردن گوشت.
آب یا آب گوشت به میزان لازم برای پخت گوشت.
تهدیگ سیبزمینی یا نان لواش اختیاری (معمولاً با سیبزمینی یا نان لواش درست میشود).
مرحله اول: آمادهسازی و پخت گوشت گوسفندی (نکته طلایی طعمدهی)
باسترما در زبان آذری به معنای “پنهان شده” یا “مدفون شده” است، و این نام به خاطر پنهان شدن گوشت در لای برنج به این غذا داده شده. راز طعم فوقالعاده این غذا، در پخت صحیح گوشت نهفته است.
تفت دادن: گوشت را به قطعات بزرگ یا به صورت درسته (مثل گردن) تقسیم کنید. یک عدد پیاز را خرد کرده و در کمی روغن یا کره تفت دهید تا سبک شود. گوشت را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا تغییر رنگ دهد.
مزهدار کردن: نمک، فلفل سیاه و کمی زردچوبه اضافه کنید. میتوانید از یک تکه چوب دارچین نیز استفاده کنید تا بوی زُهم گوشت کاملاً گرفته شود.
پخت: آب را به اندازهای اضافه کنید که روی گوشت را بگیرد. حرارت را ملایم کنید و بگذارید گوشت حدود ۲ تا ۳ ساعت کاملاً بپزد و نرم شود. نکته مهم: از آب گوشت باقیمانده برای پخت برنج استفاده خواهیم کرد که عطر و طعم پلو را دوچندان میکند.
مرحله دوم: آماده کردن برنج و دم کردن پلو
برنج را که از قبل با نمک خیس کردهاید، به روش معمول آبکش کنید (به طوری که کمی زندهتر برداشته شود).
تهدیگ: کف قابلمه مناسب، کمی روغن و کره بریزید. تهدیگ مورد نظر (سیبزمینی حلقهشده یا نان لواش) را بچینید.
چینش پلو و باسترما (مدفون کردن):
یک لایه از برنج آبکش شده را روی تهدیگ بریزید.
گوشت پخته شده را که حالا باید کاملاً نرم و آماده باشد، در مرکز برنج قرار دهید.
باقیمانده برنج را روی گوشت بریزید و روی آن را صاف کنید.
مقداری از کره ذوب شده و زعفران دمکرده غلیظ را روی سطح برنج بریزید.
دم کشیدن: درب قابلمه را با دمکنی بپوشانید و اجازه دهید با حرارت ملایم به مدت ۴۰ تا ۶۰ دقیقه دم بکشد تا باسترما پلو کاملاً جا بیفتد.
مرحله سوم: تهیه مواد تزئینی (اختیاری)
برای مجلسیتر شدن باسترما پلو، میتوانید از مواد زیر برای تزئین روی پلو استفاده کنید:
پیاز داغ و سیر داغ: پیاز و سیر باقیمانده را خلالی خرد کرده و در کره تفت دهید تا طلایی شوند.
کشمش و زرشک: کمی کشمش و زرشک را در کره یا روغن تفت دهید.
گردو: استفاده از مغز گردوی خرد شده در کنار گوشت پخته شده، بسیار مرسوم و خوشمزه است.
نکات طلایی آشپزی برای باسترما پلو
برای اینکه این پلو به یک شاهکار آشپزی تبدیل بشه و مهمونهاتون تا مدتها تعریفش رو بکنن، چند تا نکته هست که فقط آشپزهای حرفهای میدونن. اینجا همونجاییه که یک پلوی معمولی، تبدیل به باسترما پلوی مجلسی و افسانهای میشه:
نکات حرفهای در طرز تهیه باسترما پلو با گوشت گوسفندی
انتخاب گوشت: بهترین برش برای این غذا، ماهیچه یا گردن گوسفندی است که در حین پخت، بافت چرب و ژلاتینیاش به برنج نفوذ کرده و آن را لذیذتر میکند.
استفاده از آبگوشت: به جای آب معمولی، برای آبکش کردن برنج از آب باقیمانده و پرخاصیت گوشت پخته شده استفاده کنید. این کار طعم برنج را به شکل شگفتانگیزی بهبود میبخشد.
کره، پادشاه طعم: در مراحل دم کردن پلو، حتماً از کره استفاده کنید. ذوب شدن کره در حین دم کشیدن، باسترما پلو را بسیار خوشعطر و نرم میکند. برای طعم اصیلتر، از کره محلی استفاده نمایید.
تنظیم حرارت: پس از قرار دادن گوشت در لای برنج، مطمئن شوید که حرارت بسیار ملایم است تا گوشت نسوزد و برنج به خوبی مغزپخت و دم بکشد.
برای سرو مجلسیتر این غذا، میتوانید قابلمه را در ظرف مناسب برگردانید تا تهدیگ طلایی نمایان شود و گوشت به صورت یکپارچه در مرکز پلو قرار گیرد. همچنین میتوانید:
پلو را با زعفران، زرشک، خلال پسته و بادام تزئین کنید.
در کنار باسترما پلو، از ماست و خیار یا سالاد شیرازی استفاده کنید تا طعم متعادلتری داشته باشید.
ترشی بادمجان یا سیر ترشی، مکملهای فوقالعادهای برای این غذای پر و پیمان هستند.
همانطور که مشاهده کردید، طرز تهیه باسترما پلو با گوشت گوسفندی نیازمند کمی حوصله است، اما نتیجه نهایی قطعاً ارزش این زمان را دارد. این پلوی مجلسی و اصیل، با گوشت لذیذ گوسفندی که در میان دانههای معطر برنج پنهان شده، تجربهای متفاوت و بهیادماندنی برای شما و مهمانانتان خواهد بود. با استفاده از گوشت گردن یا ماهیچه گوسفندی و کره فراوان، میتوانید اصالت و طعم ناب این غذای آذری را حفظ کنید و یک شاهکار آشپزی خلق نمایید.